„Промяната“: Сандов от ДеБъ спира социалните помощи за дърва и въглища

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавата обмисля спиране на социалните помощи за дърва и въглища за социално слабите. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов по време на днешния парламентарен контрол. Вдигат помощите за отопление през зимата

Причината – проблемът с чистотата на въздуха. По думите му той вече води разговори със социалния министър Георги Гьоков за мерки в тази посока.

По отношение на битовото отопление, министърът посочи, че примери от Европа показвали как местни власти може да предприемат и по-сериозни мерки, за да се ограничи замърсяването на въздуха. В Полша, например, държавата, която е най-зависима от въглищата, местната власт е забранила изполването им за битово отопление. Обявиха кога започват да дават помощите за отопление
Според Сандов проблемът с чистотата на въздуха у нас не е в законите, а в прилагането им. „Българското законодателство за опазване на чистотата на въздуха е в тон с европейското, но проблемът е прилагането му“, допълни министърът.

По думите му през следващия програмен период 2021 – 2027 г. ще бъдат заделени, ако програмата получи нотификация от ЕК, около 750 млн. лв. за подобряването на качеството на въздуха. Нов проект, който се очаква да стартира скоро, предвижда 47 млн. лв. национални средства за подобряване на качеството на въздуха у нас.

Ако Народното събрание одобри проекта за бюджет, който се надявам да бъде внесен следващите дни, ще има допълнително и 30 млн. лв. национални средства за мерки, свързани с опазването на чистотата на въздуха, посочи още Сандов.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар