Промяната се отменя: ДПС ще управлява ВиК холдинга с бюджет 1 милиард лева

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Това ли е промяната? Кадри на ДПС поемат управлението на държавния „Български ВиК Холдинг“, който управлява 1 милиард лева и вече има и нова структура на управление.

Дружеството вече няма да има управителен и надзорен съвет, а само петчленен съвет на директорите. Това е направено с цел по-голяма оперативност при взимането на решения на изправения пред фалит ВиК сектор, заради сметките за ток.

Смените стават както по времето на служебното правителство – без да бъдат публично обявени и без да има конкурси за местата. За тях се разбира от внесените документи за вписване в Търговския регистър.

Новото ръководство

За изпълнителен директор на ВиК Холдинга е избран Кънчо Кънчев. За председател на директорския борд е назначена Ася Стоянова, а за заместник – Ивайло Ванков.  И тримата влязоха в управлението на ВиК Холдинга по времето на служебния министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова и запазват местата си и при Гроздан Караджов.

От назначените от Комитова ръководители Караджов е махнал Надежда Николова, Николай Ганев, Георги Георгиев, Пламен Владимиров и Атанас Паскалев.Те не са освобождават от отговорност.

На тяхно място вицепремерът е назначил двама нови членове на директорския борд – Борислав Попов и Цветелина Василева.

И петимата шефове на ВиК Холдинга са непознати в сектора, показва допитване на Mediapool сред представители от бранша.Повечето от тях са юристи, като кариерата им е минала през различни министерства и агенции. Не е ясно как ще се справят с проблемите, след като редица ВиК-та са на ръба на оцеляването, заради високите сметки за ток, които трябва да плащат при фиксирана цена на водата за потребителите.

Кой кой е?

Новият стар изпълнителен директор Кънчо Кънчев никога не е работил във водния сектор. Няма и такова образование.Той беше началник на кабинета на назначения от квотата на ДПС в правителството на Пламен Орешарски земеделски министър Димитър Греков и по тази причина минава за близък до партията на Ахмед Доган.

Името на Кънчев беше забъркано в конфликт на интереси по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., след като фирма на майка му Крайна Кирилова беше натоварена да направи оценка как се усвояват европейските средства. Това обстоятелство не беше декларирано от Кънчев и в последствие от ЕК настояваха за връщане на средства.

Кънчо Кънчев е бил и в директорския борд на Национална компания „Индустрални зони“ по времето на първия мандат на ГЕРБ, както и в ръководството на „Инвейтив сълушънс“ и „Кънстракшън енд кънсълтънси“, показва справка в Търговския регистър. Бил е и в управлението на фондация „Пледж – партньори за икономическо развитие“.

Новият председател на Съвета на директорите на холдинга Ася Стоянова беше директор на дирекция „Обществени поръчки“ в Министерство на земеделието по времето на правителството Сергей Станишев, когато министър на ведомството бе Нихат Кабил от ДПС. В земеделското министерство Стоянова е позната като експерт, близък до ДПС.

По време на първия мандат на Бойко Борисов тя е уволнена от Мирослав Найденов и е върната на поста главен секретар на земеделското министерство при кабинета на Пламен Орешарски, когато начело беше Димитър Греков от квотата на ДПС. По време на втория кабинет „Борисов“ Стоянова е уволнена от Десислава Танева.

Заместник-председателят на директорския борд Ивайло Ванков единствен има някаква представа от ВиК проекти, дотолкова, доколкото е бил в управлението на „Понс холдинг“, който изпълняваше редица водни проекти по оперативна програма „Околна среда“  2007 – 2013 г. Има акции във фармацевтичната компания „Фарма Солюшънс“. Бил е и в управлението на „Гама мениджмнт“ и „Гама План Проект“ на Айлин Дахилова. Двете компании се занимават с управлението на инвестиционни и инфраструктурни проекти.

Изцяло назначения на Гроздан Караджов са Борислав Попов и Цветелина Василев.

Борислав Попов също е юрист и е бил начело на дирекции по обществени поръчки в няколко министерства, последно е бил главен секретар на ДНСК.

Справка в Търговския регистър показва, че Попов е член на управителния съвет на Сдружение „Национална асоциация правна инициатива за отворено управление“, а през 2011 г е бил член на съвета на директорите на Балнеологичен център „Камена“.

През 2016 г. е бил заместник-главен директор на главна дирекция „Отбранителна аквизиция“ в Министерството на отбраната и в същото време е бил собственик на „Хюб България“ ЕООД, пише „Капитал“. Съпругата му Елена Попова е бивш съдия в Специализирания наказателен съд. а в края на 2021 г. бе сред одобрените за делегирани европейски прокурори.

Цветелина Василева също е юрист с богат опит в обществените поръчки. От 2003 до 2016 г. е работила в Комисия за защита на конкуренцията, където е заемала длъжността директор на дирекция „Обществени поръчки и концесии“. Управител и съдружник във фирма „МДИ-2018“, което се занимава с ремонт на автомобили.

Предизвикателствата пред ВиК холдинга

„Български ВиК Холдинг“ беше създаден в началото на 2020 г. с капитал от 1 милиард лева. Идеята беше да подпомага водните оператори в изпълнението на проектите с европейско финансиране, както и да реализираголеми водни проекти, които са на територията на няколко области с цел да се намалят загубите на вода и да се реши проблема с безводието, от което страдат редица населени места.

На практика обаче се получи друго. ВиК холдингът се превърна основно в кредитор на 22-те водни дружества, които са под шапката му. Той финансира няколко водни оператора с тежки дългове за ток още преди кризата с поскъпването, започнала миналото лято. Сега обаче всички ВиК са в тежко състояние.

От отпуснатите 1 млрд. лв. до момента холдингът е изразходвал 107.5 млн. лв. От тях са раздадени 71 млн. лв. заеми на закъсали ВиК дружества, като 64 млн. лв. от средствата са отишли за погасване на стари задължения. Загубата на ВиК холдингът възлиза на 944 хил. лева за миналата година, каза по време на парламентарен контрол министър Караджов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар