Денков Кирил

„Промяната“ си нагласили 3 милиарда лева по плана за възстановяване

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Близки до управляващите фирми правят фотоволтаици, вместо да разкриват работни места

ГЕРБ очакват от Денков да коригира спорните текстове утре

Скандален списък от спонсори на ПП

Близки до “Продължаваме промяната” фирми са си нагласили над 3 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това се разбра от изнесената от ГЕРБ информация за много близки компании до формацията на Кирил Петков и Асен Василев, вкарани в списък за Териториални планове за справедлив преход на въглищните региони – Стара Загора, Перник и Кюстендил, които предстои да се приемат от МС утре.

Въпросният списък бил съставен от спонсори на ПП и беше определен от депутата на ГЕРБ Красимир Вълчев като скандален. Колегата му Делян Добрев го допълни, като заяви, че ситуацията е “международен скандал” (виж карето).

“Загубите от прехода ще са за работещите и живеещите във въглищните региони, а ползите за отбрани спонсори на ППДБ. Получателите на големите суми от плана са поименно изредени, за да не стават грешки. Избрани без процедура”, посочи Вълчев.

Сред видните спонсори на ПП, за които целия Старозагорски регион знаел, бил собственикът на “МЕТАЛИК” АД – Дечко Колев. “Негов служител е депутатът от “Промяната” Радослав Рибарски. Явно г-н Рибарски си е свършил много добре работата и е успял да осигури за началника си “скромната сума” от 185 млн. евро по плана за “справедлив” преход!”, гласи писмо на служител на ТЕЦ “Марица Изток 2”, разпространено в медиите днес.

Изнесеният списък с фирми стана повод за искания от страна на ГЕРБ към нeкоалиционните им партньори. Днес Бойко Борисов каза, че е разговарял с премиера акад. Николай Денков, който го е уверил, че утре на Министерски съвет ще бъдат коригирани спорните текстове относно териториалните планове.

Едно от смущенията за ГЕРБ е изречението “въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени”, прочете Борисов. Той обясни: “сиреч, дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях, много близки до управляващите, които за нас е странно, че са се появили там”.

Другото притеснение е свързано с “формален процес на избор и оценка”, което по думите на Борисов означава, че сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над 3 млрд. лева и които по-късно ще бъдат оценявани формално. “С това ние не сме съгласни, затова ще има комисия в парламента. Соларните паркове развиват ли места – не. В същото време има инвестиционни частни предложения за хиляди мегаватчаса соларни панели”, каза Борисов.

Той посочи, че Денков го е уверил, че парите няма да отидат в предварително определени компании.

Малко по-късно днес Борисов, заедно с Делян Пеевски и Атанас Атанасов внесоха предложение за създаване на постоянна парламентарна комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

Правят оценка на всеки министър при ротация

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар