Атанас Атанасов

Промяната: Средствата за култура се връщат в най-ниската точка за последните 32 години

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„В средносрочната бюджетна прогноза е заложена не просто изненада, а изключително намаление на средствата за българската култура.“ Това заяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата и преподавател в УНСС. По думите ѝ в това число влизат и средствата за обществените медии, които са недофинансирани.

Абсолютно несъобразно с тенденциите за увеличаване на публичните финанси в държавни бюджети намаляват финансите за група „Култура“, поясни Андреева. Тя уточни, че около 0,4% е предвидено да бъде делът на разходите за култура през 2025 година.

„Ние се връщаме на най-ниската точка от последните 32 години.“

„Числата, заложени в средносрочната бюджетна прогноза за 2023-2025 година показват, че културата не е приоритет, а е финансирана на остатъчен принцип“, коментира Диана Андреева.

В ефира на БНР тя нарече „огромна несправедливост, която някой си е позволил в Министерство на финансите“ това, че в следващите години се запазва тенденцията делът на централизирано ниво да бъде по-голям от този за общините и допълни, че те трябва да реагират.

По думите ѝ средствата по Плана за възстановяване не са достатъчни, за да компенсират намаляването на публичните финанси за култура.

Министерството на културата не може да се справи с отстояване на интересите на българската култура и трябва да работи с всички гилдии, смята Диана Андреева.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар