Промяната: Шокови сметки за отопление пълнят бюджета на кабинета

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Шокови сметки за отопление ще плащаме през следващите месеци, а сред причините за това е желанието на министъра на финансите Асен Василев да напълни държавния бюджет. Ако се отоплявате на газ или на дърва, тази зима ще дадете по-малко пари. Но сметките ще нараснат за хората с парно и отопляващите се с климатици.

Хората с парно ще плащат с малко над 10% по-скъпо за отоплението през зимата, въпреки рязкото поевтиняване на газа спрямо миналата година. Цената са самото отопление беше увеличена минимално, припомня “Труд“.

Но от Министерство на финансите и депутатите решиха, че за хората с парно не е необходимо да има намалена ставка на ДДС, както беше през миналия отоплителен сезон. За ресторантите остава по-ниският ДДС от 9 на сто, но за хората с парно беше върната стандартната ставка от 20%, което ще доведе до повишение на сметките.

Например, ако през миналата година за апартамент от около 80 кв. метра в София през най-студените месеци едно семейство е платило по 390 лв., сега ще трябва да плати 430 лв. По-малки ще бъдат сметките, само ако времето се задължи по-топло от миналата зима.

В резултат на поевтиняването на газа, сега може да бъдат намерени дърва за огрев и пелети на по-ниски цени от миналата година. Отоплението с дърва и екобрикети излиза по-евтино от парното, показват изчисления. Отоплението с природен газ е малко по-скъпо от използването на дърва и екобрикети, но тази година също ще бъде по-евтино от парното.

През месец ноември миналата година “Булгаргаз” продаваше газ на цена от 123,87 лв. за мегаватчас без акциз и ДДС. В момента цената на “Булгаргаз” е значително по-ниска – 88,61 лв. за мегаватчас, което води до поевтиняване и на горивото, което стига до домакинствата.

Цената на газа дори е по-ниска от ноември 2021 г., когато беше 93,19 лв. за мегаватчас. През ноември 2021 г. цената на парното в София беше 98,48 лв. за мегаватчас, а сега цената е 137,93 лв. за мегаватчас. Това представлява поскъпване на парното с над 40 на сто в рамките на две години, при положение, че цената на газа сега е по-ниска. В резултат на всичко това отоплението с парно вече излиза твърде скъпо за много домакинства.

За апартамент от около 80 кв. м. в София през най-студените месеци на миналата година дойдоха сметки за около 390 лв. През тази зима при същите температури за отопление на апартамента домакинството ще даде около 40 лв. повече спрямо същия месец на миналата година.

Ако през миналата зима за целия отоплителен сезон сметката за парно е била 1500 лв., през тази зима домакинството ще трябва да плати около 1650 лв., или с близо 150 лв. повече. Като тези пари няма да отидат за газ, за заплати в топлофикацията или за ремонти, а директно ще влязат в държавния бюджет, защото тази зима повишението на сметките за парно идва изцяло от връщането на ставката на ДДС на 20 на сто.

Идеята ДДС за парното да бъде намален на 9% беше по-ниската ставка да важи докато цената на газа е рекордно висока. Сега газът е доста по-евтин от миналата година, но цената на парното не беше намалена, а напротив – дори без ДДС е с минимално увеличение. Но от Министерство на финансите решиха, че подпомагането на домакинствата чрез по-ниска ставка за парното трябва да приключи и не предложиха удължаване на срока на използване на ставката от 9 на сто.

При ресторантите обаче министърът на финансите Асен Василев предлага действието на по-ниската ставка на ДДС за бъде удължено, а наред с това предлага мерки за излизане на бранша на светло. При плащането на парно обаче, мерки за излизане на домакинствата на светло не се налагат, защото не могат да избягат от плащане на ДДС, и по-високата ставка на данъка беше върната.

Алтернативите за отопление също не са никак евтини. Отоплението чрез дизелово гориво излиза доста скъпо, въпреки че е по-евтино от миналата година, защото цените на горивата леко се успокоиха. Използването на котел за ток или на пропан-бутан за отопление излиза по-евтино, но разходите също са значителни. По-евтино излиза използването на дърва за огрев или екобрикети.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар