Продължаваме Промяната

“Промяната” ще стимулира доноси за укриване на данъци, ще бъдат правени списъци по БГ “Магнитски”

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Продължаваме промяната и ДПС нямат място в едно европейско семейство. Ако се сформира ново европейско семейство и ние сме част от партиите, които участват в него, Продължаваме промяната ще има своята дума“ – заяви Искрен Митев – депутат от ПП.

 

Той обясни, че подготвяният закон, според който ще се получават бонуси, ако издадеш данъчен нарушител, е с цел да има повече приходи в държавата като с това се ангажират фирмите и гражданите.

“Една от хипотезите е осигуряване на анонимност на подаващия сигнал. От друга страна, не искаме да има фалшиви сигнали”, добави депутатът.

 

Митев разясни механизма на мярката: “Ако се установи, че сте укрили данъци, 10% от тях, след като влязат в хазната, ще бъдат дадени на човека, който е подал сигнала”.

По думите му този инструмент цели да покачи събираемостта. Очаква се да постъпят стотици милиони в държавната хазна в следствие на тази стъпка.

Ще има финансова санкция за лице, което подава фалшиви сигнали.

 

Това е един проектозакон. Той е вкаран като част от мерките в борба с инфлацията и справянето с нея. Той е в посока по-висока събираемост на данъците. Идеята е, за да има повече приходи в държавата, българските граждани и фирми да помогнат в събираемостта”, поясни Митев. Той допълни, че „този законопроект трябва да се изчисти в детайли, защото има  много рискове”.

 

По думите му обаче на по време на тристранния съвет, проведен в понеделник, фирмите и асоциациите са подкрепили този законопроект.  „Вярваме, че всички в обществеността виждат ползите от това да има по-голяма събираемост”, заяви Митев.

 

Има няколко условия към законопроекта. Едно от тях е да се осигури анонимност на лицата, подали сигнал. Друго е минималният праг от укрити данъци при подаване на сигнал да е 3000 лева. А трето са санкциите, които ще се прилагат при злоупотреби и подаване на фалшиви сигнали.

 

„При 3 сигнала,  които излязат без резултат – ще бъдете санкционирани”, каза Митев една от идеите.  „Има обсъждане един месец след като постъпят тези несъбрани до този момент данъци – 10% от тях ще бъдат плащани от НАП човекът, подал сигнал”, допълни още Митев.

 

По думите му, ако законопроектът бъде одобрен и влезе в сила, се очаква въздействието му върху държавния бюджет да е със стотици милиони.

 

По темата за българската версия на закона “Магнитски” коментира: “Има ли хора в България, които се притесняват, че ще бъдат вкарани в такъв списък? Аз вярвам, че законопроектът ще бъде направен така, че да изключва субективни оценки. Крайно време е да българското законодателство да може да прилага списъци на чужди държави и да има свои”.

 

Митев каза, че не вярва, че някой от ПП е използвал заплаха към политически опоненти (ДПС – бел. ред.). Темата стана популярна след оплакване на ДПС, че премиерът ги е заплашил с думите: “Ще ви оправя аз вас”.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар