Асен Василев се отрече от бюджета си. Тошко Йорданов: Подай си оставката!

Промяната: 1.4 млрд. лв. дефицит в бюджета, ДДС върви към 1.5 млрд. лв. неизпълнение

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бюджет 2023 е на дефицит от 1.4 млрд. лв. в края на октомври от заложени 4.6 млрд. лв., става ясно от предварителните данни на Министерството на финансите към 31 октомври.

Очаква се в оставащите месеци до края на годината бюджетното салдо да достигне планирания дефицит от 2.5% от БВП, допълват от финансовото министерство.

Общите приходи към октомври 2023 г. са в размер на 53.4 млрд. лв. (76.9% от годишния разчет). Данъчните постъпления по КФП нарастват номинално спрямо същия период на 2022 г. с 4.4 млрд. лв. (11.6%), а неданъчните приходи (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) – са по-малко с 1.2 млрд. лева.

Разходите към октомври 2023 г. са 54.8 млрд. лв. (74% от годишния разчет) и нарастват с 9.1% спрямо същия период на предходната година. Най-голям ръст има при социалните разходи, както и в частта на разходите за персонал, капиталовите разходи и други.

МФ публикува също по-детайлна разбивка на приходите и разходите към края на септември. От нея става ясно, че продължава неизпълнението на приходите от най-важния данък в държавата – ДДС. Те са в размер на 11.6 млрд. лв. при заложени в бюджета 17 млрд. лв. Съпоставени с края на септември 2022 г., приходите от ДДС намаляват с 0.15 млрд. лв. или 1.2%. До края на миналата година фискът събра 15.3 млрд. лв., докато тази година планът е за 17 млрд. лв.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар