Путин

Просешка тояга: Германци масово залагат вещите си, за да си платят сметките

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новите Европейски ценности в действие: Непосилно високи цени за най обикновенни неща. Който иска да знае как се справя страната икономически, само трябва да преброи клиентите на Николаус Боде

Все повече германци изпитват финансови трудности и не могат да плащат навреме сметките си. Често единствената възможност да се получат бързо пари в брой са заложните къщи – техният бизнес процъфтява, пише “Дойче веле”.

Който иска да знае как се справя Германия икономически, само трябва да преброи клиентите на Николаус Боде. Щом в заложната му къща в Зигбург има малко клиенти, страната е в добро положение. Но когато хората се тълпят пред вратата му, тенденцията сочи криза.

През септември 2022-а година Боде едва успява да обслужи всички, респективно Германия се е изправила пред сериозни проблеми. “Заложната къща е индикатор – хората идват, когато има висока безработица. Или просто тежки икономически проблеми”, казва той.

Преди да отвори заложната си къща, Боде се е занимавал с принудителни търгове на недвижими имоти. През 1994-а година той започва собствен бизнес заедно с баща си – отваря заложна къща в центъра на Зигбург, град с 40 000 жители в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Боде следи икономическия пулс на страната вече почти три десетилетия и като бизнесмен би могъл да е доволен от случващото се в Германия в момента. Но всъщност е сериозно притеснен.

“При мен идват много по-възрастни хора, а вече и представители на средната класа. Преди не беше така. В момента имам много нови клиенти. Освен редовните идват и хора с доста колебливи доходи. Както и получатели на социални помощи, например, които трябва да дочакат изплащането на следващия транш.”

Почти всички получават обратно вещите си

Николаус Боде е един от съдържателите на около 250-те частни заложни къщи в Германия. Това е една от най-старите професии в страната – първата заложна къща е основана в Хамбург през 1560-а година.

Заложните къщи работят на следния принцип: ценностите се предават на съдържателя, който отпуска за тях определена сума. Оттам нататък клиентите по правило разполагат с три месеца, за да погасят кредита си. И плащат лихви и такси. Обичайният случай при Боде е следният: той отпуска 400 евро в брой за дадено бижу, а след три месеца клиентът изплаща 448 евро. В противен случай бижуто се продава на търг.

“При мен процентът на обратно откупуване е 96 на сто. Почти всички се връщат да си вземат депозираната вещ, защото тя струва повече, отколкото ние даваме за нея”, обяснява бизнесменът.

Пръстен, верижка, часовник, а понякога и кон

Деветдест процента от ценностите, които попадат в сейфа на Николаус Боде, са бижута. Но при него са били залагани и яхта, и въртележка, както и кон, разказва той през смях. Той избягва техническите устройства като мобилни телефони, тъй като загубата на стойност при тях може да е твърде голяма.

Това, което прави заложните къщи толкова привлекателни, особено във време на криза, е, че за много хора това е не само най-лесният, но и единственият начин да получат пари. Не се изисква оценка на кредитоспособността, не се носят фишове за заплати, няма неудобни въпроси. Нужна е единствено личната карта.

Имиджът на заложните къщи се е подобрил

“Пари в брой незабавно – сериозно – дискретно – компетентно”, пише на уеб страницата на Боде. Дискретността е основното обещание на заложните къщи, което дори може да накара съдържателите им да не поздравят клиентите си на улицата. През последните години имиджът на този бизнес се е подобрил значително. А заложните къщи за автомобили вече са станали неизменна част от всеки голям град.

Николаус Боде си припомня първите си дни в бизнеса. “По-рано хората се срамуваха да идват при мен. Имахме лош имидж: мръсен бизнес, заден двор, предпазно стъкло. Това се промени…”

През следващите седмици и месеци се очаква още по-голям приток на хора. Експертите обаче предупреждават, че към заеми от заложна къща трябва да се прибягва само като към краткосрочно решение и последен избор. Така проблемите с дълговете не могат да бъдат решени в дългосрочен план, а само временно. При това със сравнително високи такси.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар