Проследете на живо в Dir.bg: Депутатите се захващат с актуализацията на пенсиите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Народното събрание започна обсъждането на първо четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Малко по-рано след разгорещени дебати депутатите приеха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г.

Преди дни парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика одобри на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г., внесен от служебното правителство. Предложената актуализация на пенсиите беше подкрепена от всички парламентарни групи без ГЕРБ-СДС, които гласуваха с “въздържали се”.

Какви са главните параметри на актуализацията

С предложените промени се гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв., каза Донев. Той изнесе данни, според които увеличение над 50 лева на пенсиите ще получат 1 млн. 132 хиляди души, средно около 86 лева увеличение, 944 хиляди и 500 души ще получат под 50 лева, средно 38 лева, като в това увеличение попадат минималната пенсия, пенсиите, несвързани с трудовата дейност и максималната пенсия, заради ограничението от тавана.

Предвидена е промяна на прилаганата тежест за една година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която ще се изчислява размерът на пенсиите, свързани с трудова дейност с началната дата след влизане в сила на закона от 1 октомври 2021 г. От началото на 2019 г. тя е 1,2 на сто. Със законопроекта се предвижда увеличаването й на 1,35 на сто, което представлява увеличение средно с 12,5 на сто на пенсиите.

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се повишава от 1440 лв. на 1500 лв.

Очаквайте подробности!

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар