Проследете на живо в Dir.bg: Ще има ли увеличение на пенсиите и от кога

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентът поднови работата си по актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/. През изминалите два дни народните избраници не успяха да постигнат съгласие по какъв начин да бъдат повишени пенсиите – с актуализация, с добавки или и с двете. 

Преди ден председателят на бюджетната комисия към парламента Любомир Каримански отправи следното предложение към народните представители: от 1 октомври 2021 г., пенсионерите да започнат да получават добавка от 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември. От същата дата да се увеличи и обезщетението за втората година майчинство от 380 лв., на 650 лева. Според предложението му от 25 декември 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи на 370 лв., а максималната на 1500 лв., като пенсиите ще бъдат преизчислени на база действителен стаж на база коефициент 1,35. По-късно през деня по време на извънредно заседание на комисията по бюджет и финанси беше решено предложението му да бъде подкрепено от комисията.

Днес председателят на Комисията по труда и социалната политика Георги Гьоков заяви, че предложението на Комисията по бюджет и финанси лишава пенсионерите от една значителна сума и пренаписва вече приети от мнозинството депутати предложения. 

“Комисията не знам защо реши, че трябва да пренаписва приетото от мнозинството, част от което беше и БСП. Комисията в случая, може да правим процедурни хватки колкото искаме и да си играем с тези срокове, но казвам, че волята на мнозинството ясно и точно беше заявена. Сроковете, които бяха приети за тези актуализация, за 120 лв., за минималната и максималната, са много ясни и точни при приемането – 1 октомври. Сега с процедурни хватки искаме да лишим пенсионерите с минимална пенсия от едни 490 лв. , т.е. да им дадем 70 лв. по-малко. Това 25 декември какво означава, че за 5 дена ще преизчисляваме пенсиите. Защо от 25 декември, защо не от 1 януари, защо не от 1 декември?”, попита още Георги Гьоков, цитиран от Агенция “Фокус”.

Във вторник министърът на финансите Асен Василев коментира, че парламентът е приел две взаимоизключващи се предложения – едното е за 120 лева към пенсиите всеки месец до края на годината, а другото е предложението, внесено от служебния кабинет и след това променено от бюджетна комисия, за минимална пенсия от 370 лв. плюс преизчисление на всички останали пенсии.

По време на днешното заседание народният представител Хасан Адемов заяви, че ДПС стои зад антикризисните мерки.

“Ние от ДПС от първия ден на тази актуализация стоим с лицето си единствено и само зад антикризисните мерки. Защо казвам това? По отношение на предложението за актуализацията на пенсиите с новия коефициент 1.35 ние и ГЕРБ – СДС гласувахме “против”. Гласували сме единствено и само за антикризисните мерки. Всичко останало е плод на дейността на целия български парламент”, каза още Адемов.

ГЕРБ, ДПС и БСП купуват гласове, предлагайки по 120 лева добавка за всеки месец за възрастните хора, коментира в пост, публикуван в профила на лидера на ИТН Слави Трифонов Любомир Каримански.

“Вчера и днес се води дебат, политически и предизборен, със заложник бъдещето на нашите деца и внуци. Ние всички считаме, че пенсионерите в България заслужават достойни старини. Това, което се случи вчера в Народното събрание, е предизборна агитация, в която ГЕРБ, ДПС и БСП купуват вашите гласове, предлагайки по 120 лева добавка за всеки месец за възрастните хора”, заявява Любомир Каримански /”Има такъв народ”/ .

“Финансовият експерт и депутат от “Има такъв народ” Любимир Каримански, който е председател на Комисията по бюджет и финанси, пожела да обясни в моя фейсбук профил скандалите в парламента около актуализацията на бюджета и пенсиите. Давам му думата”, написа Трифонов.

По-нататък в поста Каримански посочва, че “Има такъв народ” предлага по-дългосрочно решение, което гарантира минимална пенсия от 370 лева, която е над прага на бедност за 2021 г., повишение на максималната пенсия до 1500 лева и преизчисление на всички пенсии. Предложението на “Има такъв народ” е в рамките на възможностите на бюджета, тоест то е реално, честно и изпълнимо веднага, отбелязва той.

Очаквайте подробности!

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар