Асен Василев Кирил Петков

Просто Киро: Повече войски на НАТО ще дойдат у нас при нужда и то ще е от национален интерес

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Наблягаме на всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от ситуацията, допълни Петков

Продължаваме да казваме с ясен тон, че деескалацията на напрежението е основен приоритет за България.

Това заяви премиерът Кирил Петков във връзка с призива на Русия от петък НАТО да изтегли силите си от страната ни.

Позицията на България за отношенията Украйна-Руската федерация ще бъде съобразена с българския национален интерес. Усилването на военно присъствие на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и взимане на политическо решение с български въоръжени сили. Знаем, че има недостатъци на българската армия ще бъдат компенсирани с техни въоръжени сили. Испански самолети и самолети от Нидерландия ще изпълняват задачи по охрана на българското небе, какъвто тип учения и тренировки е имало и в миналото, разясни той.

„Няма две категории членки на НАТО и всички сме равнопоставени. Ние по никакъв начин не одобряваме такъв тип дискусии. Аз призовах от трибуната на парламента, че този тип риторика не помага за премахване на ескалацията. Всеки трябва внимателно  да следи изявленията си”, коментира ситуацията министър-председателят.

„Аз не вярвам в зони на влияние. Малките страни като България е важно да имат правомощия да решават съдбата си, членствата си и какво се случва на територията им. Българският суверенитет е над всичко”, категоричен е Петков.

Разглеждат се различни опции за подкрепа, решение ще се вземе от Министерския съвет, заяви още премиерът по повод искането на Русия НАТО да се изтегли от България и Румъния. Наблягаме на всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от ситуацията, допълни Петков.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар