Протестиращите миньори и енергетици блокираха още един основен пътен възел – Енергетика – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Протестиращите миньори и енергетици блокираха още един основен пътен възел

Александър Тодоров/ФБ/КНСБ при ТЕЦ Марица Изток 2

След неуспешните преговори между енергийния министър Румен Радев и протестиращите миньори и енергетици в събота привечер на 208-ия километър от магистрала “Тракия”, в неделя техният протест се разрасна.Останаха затворени магистрала “Тракия” в двете посоки на изхода за Стара Загора и пътя Стара Загора-Димитровград, както и Подбалканският път София – Бургас на разклона за Гурково, където е и началото на Прохода на републиката, който също е затворен с два “прозореца” – неделя между 16 и 20 часа и в понеделник от 6 до 10 часа сутринта.


Новото е, че в неделя протестиращите блокираха и пътя Раднево – Нова Загора на източния изход на миньорския град, както и за кратко – изхода на Нова Загора към Стара Загора.

Протестиращите отново потвърждават, че протестът им е безрочен. Дори се заговори, че в понеделник може да изкарат по пътищата и тежка минна техника, съобщава репортер на “24 часа”.

След като правителството не се съобрази с искането им да не изпраща териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил на Европейската комисия в Брюксел, сега вече искането е те да бъдат изтеглени от там, след като бяха приети в петък и изпратени в събота. Както и да бъде изпълнено решението на парламента за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта му за енергетиката.

В противен случай протестиращите настояват за оставка на правителството. Миньорите и енергетиците от комплекса “Марица изток” са категорични, че тези планове не им дават алтернатива, а само обричат на гибел въглищната индустрия на България, а тях самите – на безработица и глад.

Протестиращите поискаха в събота от енергийния министър Румен Радев да бъде свикано извънредно заседание на правителството по техните проблеми още в понеделник в присъствието на техни представители, но министърът им отговори, че това не е в неговите пълномощия и че ще предаде искането им на премиера Николай Денков. Самият премиер покани синдикати и представители на протестиращите на среща в Министерския съвет, насрочена за 16 часа днес, но протестиращите обявиха, че няма да ходят никъде. “Който иска да разговаря с нас, да заповяда тук”, казаха от блокадата на “Тракия”.

По всичко личи, че недоволните се готвят за дълга блокада. На Прохода на републиката дори вдигнаха палатки и сложиха походни маси със столчета. Полицията пропуска превозните средства, които им носят храна и вода. Хората на местата на протеста се сменят в зависимост от работните им графици. Прави впечатление, че са организирали добре и почистването на терените – само вчера на магистрала “Тракия” бе натоварен с отпадъци, събирани грижливо в чували, камион с товароподемност 3,5 тона.

 

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар