Протестиращи: БСП и Нинова нямат нищо общо с протестите в Странджа

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

БСП и Корнелия Нинова нямат нищо общо с организирането на протестните дейности срещу мерките за евтаназиране на дребни преживни животни в Странджа. Това обясни Владимир Павлов, организатор на протестите в Шарково на пресконференция.

Павлов отбеляза, че Корнелия Нинова е дошла в село Шарково три дни след началото на протеста и няма как да го е организирала.

Участващият в пресконференцията ветеринарен лекар д-р Пламен Пасков отбеляза, че в Странджа няма характерните клинични признаци за тропическото заболяване чума по дребните преживни животни.

Той посочи, че до вчера не са били извършени превантивни дейности от държавните органи като създаване на дезинфекционни площадки в стопанствата, ограничаване на движението на хора и превозни средства.

Лекарят посочи, че според данните за заболяването, при козите смъртността е до 90 процента, ако се приеме, че заболяването е с намалена сила – тя може да се намали до 30 – 50 процента, но трябва да има умрели животни. Инкубационният период е от 3 до 7 дни, поясни той и допълни, че ако болестта съществува в района, за 34 дни без мерки като дезинфекцията и ограничаването на придвижване на хора, животни и превозни средства, то не България, а Румъния и Сърбия са щели да пламнат.

По думите му избиването на животните има смисъл само като част от мерките за преодоляване на дадено заболяване и само когато целият пакет е изпълнен, в противен случай простото избиване без другите мерки няма смисъл.

Ветеринарният лекар посочи още, че от взетите над 1300 проби едва 22 са дали положителен резултат.

Той допълни, че положителната проба не винаги означава болно или излъчващо заболяването животно. Лекарят поясни, че положителен резултат могат да дадат и животни, които са били подложени на ваксинация. Според него регионът, в който има констатирани положителни проби се намира много близко до границата с Турция, в която ваксинацията срещу чумата по дребните преживни животни е масово явление.

Той предполага, че в нашия случай става дума не за навлизане на болестта, защото тя е регистрирана предимно в азиатската част на южната ни съседка, а за замърсяване на пасищата.

Нашите пасища могат да се замърсят от изпражненията на хищници, които са били на територията на Турция и там са се хранили с части от ваксинирани животни. Пасейки овцете и козите поглъщат белтъчни частици от тях и имунната им система реагира при срещата с ваксинален продукт, пише БТА.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар