Протестиращи скандират

Протестиращи скандират “свобода за Палестина” от покрива на австралийския парламент (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пропалестински протестиращи се покатериха на покрива на сградата на австралийския парламент в Канбера, предаде Ройтерс, като се позова на телевизионни кадри.

На тях се виждат четирима души в тъмни дрехи на покрива на сградата, добавя БТА.

Tе разпъват черни транспаранти, на единия на които пише “от реката до морето, Палестина ще бъде свободна”, един от обичайните възгласи на протестните акции по света в подкрепа на палестинците.


Междувременно Израел проучва отговора на предложение, включващо споразумение за освобождаване на заложници и спиране на огъня в Газа, съобщи израелската разузнавателна служба Мосад, цитирана от Ройтерс.

“Преговарящите по заложническата сделка предадоха отговор на “Хамас” по въпроса за параметрите на подобно споразумение. Израел проучва отговора и на свой ред ще даде отговор на посредниците”, се казва в изявление, разпространено от канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху от името на Мосад.

Повече подробности не се разкриват, предава БТА.

Източник от “Хамас”, радикалната ислямистка групировка, управляваща Газа, заяви, че “са обменени някои мисли с братята преговарящи” с цел прекратяване на войната, но и той не навлезе в подробности.

Посредници, сред които Египет, Катар и САЩ, се опитват от месеци да осигурят спиране на огъня и освобождаването на 120-те заложници, които остават в плен в Газа, но дотук усилията им не се увенчават с успех.

Движението “Хамас” настоява, че всяко споразумение трябва да включва прекратяване на войната и пълно изтегляне на израелските сили от палестинския анклав. Позицията на Израел е, че ще приеме само временно примирие и че ще изпълни заканата си да унищожи “Хамас”.

Войната в Газа започна на 7 октомври, когато бойци на палестинското движение нахлуха в Южен Израел, убиха по израелски данни 1200 души и взеха около 250 заложници, които след това отведоха със себе си в Газа. В отговор Израел предприе военно настъпление, в хода на което досега са убити близо 38 000 души, по данни на Министерството на здравеопазването в Газа, а силно урбанизираният палестински анклав е в развалини.

Планът за спиране на огъня, който огласи в края на май президентът на САЩ Джо Байдън, предвижда поетапно освобождаване на заложниците и изтегляне на израелските войски на две фази.

Сред другите точки в него са освобождаване на палестински затворници, възстановяване на Газа и връщане на тленните останки на мъртвите заложници на трети етап.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар