Протестиращи спряха камионите край кариерите в Белащица

Протестиращи спряха камионите край кариерите в Белащица

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Жители на Белащица и околните села излязоха днес сутринта на пореден прост срещу кариерите. Близо 60 души се събраха на мястото и преградиха с телата си пътя, за да спрат камионите. На място има и полиция, служителите на реда спират тежките камиони и ги отбиват.

От сряда започна извозването на складираните инертни материали от кариерите в Белащица. За това концесионерът уведоми предварително протестиращите от инициативния комитет. Общата маса на инертните материали е 60 000 тона.„Извозват инертни материали, въпреки че концесиите им изтекоха. Не сме съгласни с това, не е ясно на какво основание возенето на материал продължава. Искаме да видим разрешителното, на базата на което това продължава“, обясняваха присъстващите пред „Марица“. Те разказаха, че непрекъснато са подложени на шум и прах.


„Блокада до дупка ще има. Това е въздухът на нашите деца, искаме политическо решение да се спре това находище“, коментираха недоволните.

На място пристигна и кметът на Община Родопи Павел Михайлов. Той обясни, че преди една година е изтекъл договора за концесия. Писали са писмо до министерство на енергетиката и МОСВ с питане на какво основание се извозва материал, какво количество е той.

„Имаме само информация, че смятат да извозват, но не е ясно, кога е придобит този материал – преди или след изтичане на концесията, на какво основание. Още повече, че сега се учредява санитарно-охранителна зона на територията на кариерата. Знам, че има един изтекъл договор“, обясни Михайлов пред протестиращите и журналисти.

Според Павел Гимишев от инициативния комитет спирането на концесията означава прекратяване, както на добива и обработката, така и на извозването. Той цитира и екоминистъра Борислав Сандов, който на среща с протестиращите през февруари също е заявил, че транспортирането на баластраната е в нарушение на законодателството.

 

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар