Протестните партии са на ръба на мнозинството в следващия парламент според проучване

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Протестните партии са на ръба на мнозинствотов новия парламент – това показват данните от социологическото проучване на „Галъп“, ако изборите се проведат сега, коментира социологът Първан Симеонов пред Нова телевизия. Той уточни, че това е картината към момента.

Тази моментна картина обаче давала възможност за съставяне на кабинет. „Голяма част от червените линии, които попречиха за съставянето на кабинет в предишните мандати, сега изглеждат изтрити. Всички партии на промяната дават заявки, че ще си сътрудничат. Но все още не им стигат гласове за мнозинство“, каза Симеонов.

Според Андрей Райчев „формацията на Кирил Петков и Асен Василев не просто излиза на второ място, а е единствената, която застрашава ГЕРБ“.

Изследването на „Галъп интернешънъл“, което беше публикувано в сряда,сочи, че „Продължаваме промяната“ вече е втора политическа сила преди предсрочните парламентарни избори на 14 ноември с 15.2% подкрепа. Първа остава ГЕРБ с 21.4%, а следващите партии – БСП, „Има такъв народ“ (ИТН), „Демократична България“ и ДПС е много малка.

Според Първан Симеонов него едно от най-любопитните развития през последните месеци е при БСП. „От партия на статуквото, те се превърнаха почти в партия на промяната. Това е показателно колко условни са тези деления и каква поразия стана от това. Може би ще им трябва и БСП(за съставяне на правителство – бел.ред), ако данните са такива“, каза Симеонов.

Според него друг важен въпрос е дали ще влезе формацията на Мая Маноловав следващия парламент. Ако това се случи, то картината може да е малко по-благоприятна за партиите на протеста.

Ще има ли магия?

Андрей Райчев добрият резултат на „Продължаваме промяната“ се дължи на ефекта, който е  близък до това, което се случи на „Има такъв народ“ преди това. Според него коалицията на Петков и Василев се е поучила от успеха на служебното правителство, част от което бяхаи те като министри.

„ГЕРБ е центристка партия, а центърът не може да бъде свален от крило. Революцията миналата година беше съчетание на ляво и дясно – Слави не беше нито едно от двете, т.е. друг Бойко, а „Изправи се БГ! Ние идваме!“ беше и ляво, и дясно, каквото правителство направи и Радев, така че моделът на Петков и Василев е еволюция на протестърите“, каза Андрей Райчев пред бТВ.

Той е на мнение, че политическият проект на двамата бивши служебни министри ще доведе нови избиратели до урните, но ще вземе и от гласовете на партии като ИТН.

„Слави имаше и има своите гласове, това са хората, които гласуват за Слави. Към него обаче бяха прибавени други гласове на хора, които гласуваха против Бойко и искаха просто ГЕРБ да слезе от власт. Петков и Василев кандидатстват за тези гласове“, коментира Райчев.

Въпросът е дали ще има магия. Засега има известно обществено влюбване (във формацията на Петков и Василев – бел. ред.). Тези неща са неизчислими и непредвидими на този етап. Ако се окаже вълна, може да спорят за челни позиции. Ако се окаже поредният десен проект, ще бъде друго. Засега играят правилно – категорично бягат от ролята на пореден десен проект, гледат да не се скарат с никого и пазят онази лява, дошла от президента легитимация, която им дава центристки вот“, смята Първан Симеонов.

Според него „хубавото за ГЕРБ от новия проект е, че всички останали може да станат на „салата“ и ГЕРБ да „щръкнат“ отгоре“. „Лошото за ГЕРБ, което може да стане, е, ако се окаже, че тези политици предизвикват някаква вълна”, смята Симеонов.

Според него при висока активност „Продължаваме промяната“ може да дръпнат повече гласове.

„При каквато и да е активност, ми се струва трудно ГЕРБ и ДПС да имат легитимността да направят правителство. Известно време те трябва да останат в „политическа карантина“, коментира Първан Симеонов.

Той посочи, че един от основните резервоари за всички нови политически проекти обичайно са хора, които не гласуват.Част от тези, които ще гласуват за Петков и Василев са хора, които биха гласували за „Демократична България“,  други са от хората, които на предишните избори гласуваха за ИТН, смята Първан Симеонов. Според него БСП и ГЕРБ също може да загубят гласове.

Президентските избори

Предизвикателството на президента Румен Радев към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се кандидатира на президентските избори изглежда като провокация, смята Симеонов.

„Румен Радев си го връща. Той подчертава позицията си като основен, почти единствен кандидат. От ГЕРБ ще се надяват той да подцени ситуацията“, каза социологът.

Андрей Райчев смята, че ГЕРБ ще извадят на президентски избори ново лице, защото от партията били наясно, че битката вече е спечелена от Румен Радев.

„На Петър Стоянов не му трябва да пада с 30 на 70 на финала на живота си, така че те най-вероятно ще извадят млад човек, изгряваща звезда, но ГЕРБ не е преставал да бъде най-голямата политическа формация в България, тя е незаобиколим фактор. За да могат да си партнират с останалите обаче, те трябва да излязат от тази поза на уникалност“, каза още Андрей Райчев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар