Протестът, ден 83: “Истина за смет”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В 83-тия ден на гражданско недоволство сдружение “БОЕЦ” организира акция под надслов “Истина за смет”. Протестиращи срещу правителството и премиера донесоха боклуци пред редакцията на сайта “ПИК”, който по думите им “бълва непрекъснато обиди, клевети и лъжи с цел угодничене на властимащите”.

 

От “БОЕЦ” обявиха, че започват серия от акции срещу подобни “сдружения, които бълват лъжи, неистини и клевети, които съсипват хора и бизнеси”. Те се заканиха, че ще заведате дела не само срещу “ПИК, но и срещу сайта “Блиц”, какт и срещу политически лица и журналисти, които са си позволили да говорят неистини срещу протестиращите.

На място се е провежда и контрапротест в защита на “ПИК”. В него участват около 30-ина души, които сипят обиди срещу членовете на “БОЕЦ”. От сдружението обявиха, че това са същите хора, които организираха протест в подкрепа на избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Служители на реда, не допускат двете групи да се смесят.

И тази вечер под прозорците на управляващите ще се носят викове “Оставка”. Близо три месеца от началото на протестите исканията на участниците в тях остават непроменени –  оставки на правителството и на главния прокурор, въвеждането на дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

„Отровното трио“ изпрати на евродепутатите доказателства за корупция

По-рано днес организаторите на протеста от „Отровното трио“ изпратиха имейл до всички 705 евродепутати, в който се съдържат доказателства за корупционни практики и инструкции за прикриване на такива от министри в правителството. Поводът е предстоящия на 5 октомври дебат в европарламента във връзка с върховенството на закона.

Имейлът съдържа изявления на министри от кабинета – в първото  ясно се констатират корупционни практики в размер между 40 и 60% от цената на проектите, финансирани с европейски средства за справяне с кризата заради COVID-19, а във второто се дават ясни инструкции как да се прикриват злоупотребите с такива, за да бъде продължено финансирането за България.

“Сметнахме за почтено да дадем възможност на депутатите в Европейския парламент да се запознаят с корупционните практики в правителството на Борисов достатъчно време преди дебата, без да смятаме посочените примери за изчерпателни в мафиотизираната действителност на страната”, обясняват от “Отровното трио”.

Вчера демонстрациите преминаха спокойно, протестът приключи мирно с националния химн и шествие до “Орлов мост”. На 3 октомври протестиращите се готвят за четвъртото Велико народно въстание. Припомняме, че предишните три мащабни демонстрации се проведоха на 2, 10 и 22 септември. На 2 и на 22 септември се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция, проявата на 10 септември премина по-спокойно.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар