Протест в София: Изгорете капитализма, не Амазония

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Дробовете ни горят“, заявиха няколко десетки жители на столицата пред посолството на Бразилия. Те настояха за спешни мерки за спасение на Амазонските гори и обвиниха десния президент на страната Жаир Болсонаро, че носи пряка отговорност за пожарите

Протест с искане за спешни мерки за спасение на Амазония и срещу действията на бразилския президент Жаир Болсонаро се състоя пред посолството на Бразилия в София. Непосредствен повод за събитието бяха продължаващите огромни пожари в амазонските гори, които вече изпепелиха сериозна част „белите дробове на планетата“. Граждани и активисти по цял свят обвиняват десния президент Болсонаро, че с действията си е отговорен за пожарите.

„Изгорете капитализма, а не Амазония“, гласеше в превод един от плакатите, които бяха издигнати пред посолството на южноамериканската държава у нас. Организатори на мероприятието бяха младежите от българския клон на международното ученическо и студентско движение „Петъци за бъдеще“, което от месеци насам всеки петък обединява стотици хиляди млади хора по цял свят в ученически и студентски стачки с искане за спешни мерки за справяне с климатичната катастрофа.

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Пред посолството се събраха още активисти от движението „Борба за съществуване“, представители на зелени и леви колективи като dВЕРСИЯ, „Солидарна България“, Колектив за обществени интервенции и други. „Спасете Амазония“, беше основния възглас по време на протеста, който продължи активно около час, а след това част от присъстващите организираха импровизирана асамблея на тротоара пред входа на посолството.

Протестът беше организиран основно в социалните мрежи с призив не за молитви, а за конкретни действия за Амазония. Още по време на своята предизборна кампания Жаир Болсонаро се закани, че ще намали контрола върху изсичането на горите в Амазония. Според активисти по цял свят именно неговите действия и увеличеният многократно дърводобив са станали причина за пожарите. Болсонаро пък обвини гражданските сдружения и организации, че нарочно са запалили пожари, за да ги снимат. Попитан дали разполага с конкретни доказателства, той призна, че няма такива, но усеща, че това е причината.

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

„Не е огън, капитализъм е“, „Дробовете ни горят“, „Да подпалим фашистите, а не горите“, „Долу ръцете от Амазония, Болсонаро“ бяха друга част от плакатите.

Протестът беше обявен като събитие в „подкрепа на бразилския народ и племената, чийто дом е Амазонската джунгла, която гори с чудовищни темпове, също и ежеседмично загиващи еко-активисти, които се борят с екоцидната политика на Болсонаро и правителството му“.

През последната година откритият фашист Болсонаро води политика на дерегулация на екологични закони и отричане на климатичните промени. Резултатите вече са видими – темпото на изсичане на Амазонската гора се е утроило, а в момента бушуват безпрецедентни по мащаб пожари, като димният облак от тях затъмнява небето на хиляди километри. Представете си – все едно от пожар в Москва димът да достигне до Лисабон! Независимо от кое кътче на Земята сме, са необходими спешни действия в защита на „белите дробове“ на планетата. Пожарите в Амазонската джунгла вероятно са умишлени с цел разчистване за земеделска земя.

Фотогалерия: 

D
барикада.орг

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар