Протест в Харманли срещу бежанския център

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Жители на Харманли се събраха на граждански протест срещу местния Регистрационно-приемателен център за мигранти и установения режим на институцията от отворен тип към Държавната агенция за бежанците.

Около 50 души с национални трикольори се събраха пред читалище „Дружба“ и се отправиха на шествие към лагера с кандидати за международна закрила. Към тях по пътя се присъединиха още жители на града. Сред недоволните имаше и политически лица, но всички увериха, че присъстват на проявата като граждани и не са водени от политически мотиви.

Протестът ни е провокиран от случая преди седмица, когато група чужденци хвърляха камъни срещу обекти в района на автогарата, каза съорганизаторът Владимир Василев. Имаме постоянен тормоз от бежанците. Повечето от тях са млади мъже, които се движат на групи, цапат, блъскат се в майки с деца, обясни Василев. Протестиращите искат вечерен час за настанените от 17,30 часа зимата и 19,30 часа лятото и засилено присъствие на жандармерия на невралгичните точки в града.

По-добре би било лагерът да бъде от затворен тип, посочи другият организатор Деян Иванов. Излиза, че ние сме бежанците, защото нас ни е страх, подчерта той.

Сред недоволните беше и кметът на града Мария Киркова, която също гарантира, че присъства като гражданин. Подкрепям протеста, защото исканията са разумни. Харманлийци сме много толерантни хора, но напрежението, което съществува, означава, че нещо не е наред, добави тя и обобщи, че подкрепя мигрантите, но всеки освен своите права трябва да знае и изпълнява и задълженията си.

При пристигането си пред центъра протестиращите връчиха писмените си искания на управителя.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар