Протест и контрапротест пред ТЕЦ

Протест и контрапротест пред ТЕЦ „Брикел“ (видео/снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Жители на Гълъбово и околните села се събраха на протест пред централния вход на ТЕЦ „Брикел“. 

Протестът започна в 18 часа, а исканията са за затваряне на мощностите на ТЕЦ-а до тяхното модернизиране и изграждането на нови съоръжения, за да осигури чист въздух и околна среда на хилядите хора в региона.„Здравето на жителите на Гълъбово и близките населените места не може да бъде заложник на частни интереси и финансови изгоди“, категорични бяха протестиращите. Според тях всички контролни органи признават, че „Брикел“ е в непрекъснато нарушение на правилата за опазване на околната среда, но санкциите не могат да накарат ръководството да спазва нормите. Те смятат, че инсталациите на централата, пусната в експлоатация през далечната 1962 г., са морално остарели, а замърсяването е очевидно и може да бъде както забелязано, така и подушено в радиус от няколко километра около „Брикел“.


По същото време работници на „Брикел“ демонстрираха в защита на работните си места. Те определиха исканията на протестиращите за чист въздух като политически, защото се случва само около избори. 

Те издигнаха плакат „Не ни въвличайте в политически пиар!“.

Не се стигна до конфронтация между протестиращи и контрапротестиращи. В топлоцентралата работят около 1200 души.

„На протест сме заради замърсяването от ТЕЦ „Брикел“. Искаме модернизация, ако не – ликвидация. Вчера намалиха ТЕЦ, сега работи на минимални проценти, за да не може да се види колко е реалното замърсяване“, заяви един от протестиращите – Злати Димитров.

„Протестиращите не са срещу хората, които работят в централата. Трябва да се разбере ясно обаче, че община Гълъбово не трябва по този начин да бъде обгазявана. Имаше пренос на въздушни маси и не се дишаше преди няколко дни. Този ТЕЦ рано или късно ще спре“, отбеляза д-р Тренчо Кайряков, който също беше на протеста.

На 29 юли т.г. със заповед на директора на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) Стара Загора Диана Искрева беше наложена принудителна административна мярка на „Брикел“ ЕАД, Гълъбово, с която беше спряна дейността на Горивна инсталация за производство на топлинна енергия с оператор „Брикел“ ЕАД. Административен съд – Стара Загора отмени предварителното изпълнение на мярката, а Върховният административен съд потвърди тяхното определение. През октомври се очаква решение на Административен съд- Стара Загора по отношение на принудителната мярка по същество.

РИОСВ Стара Загора констатира завишение на стойностите на серен диоксид в атмосферния въздух на 2 септември. Данните бяха отчетени от автоматична измервателна станция Гълъбово при постоянна промяна на посоката на вятъра.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар