Проучване в САЩ: Ефективност от 80% на ваксините на Pfizer и Moderna две седмици след първата доза – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ваксините срещу Covid-19, разработени от компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna, намаляват риска от инфекция с коронавирус с 80% две седмици или повече след поставяне на първата от двете дози, според данни от проучване в реални условия сред ваксиниран медицински персонал в САЩ.

Рискът от инфекция с Covid-19 е спаднал с 90% две седмици след поставяне на втората доза, установява същото проучването сред малко под 4000 души.

Изследването на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) оценява способността на ваксините да предпазват от инфекция, включително инфекции, които не причиняват симптоми (асимптоматични случаи). Предишни клинични проучвания на компаниите оценяваха ефикасността на техните ваксини за предотвратяване на заболяване от COVID-19.

“Това проучване показва, че нашите национални усилия за ваксинация работят”, заяви директорът на CDC Рошел Валенски.

Констатациите от реалната употреба на тези РНК ваксини (mRNA) потвърждават видяното в големи контролирани клинични проучвания, проведени преди те да получат разрешения за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата.

Изследването разглежда ефективността на РНК ваксините сред 3950 участници в шест държави за период от 13 седмици от 14 декември 2020 г. до 13 март 2021 г.

“Одобрените РНК ваксини срещу Covid-19 осигуряват ранна, значителна реална защита срещу инфекция за здравния персонал на нашата държава, който е на първа линия в борбата с коронавируса”, посочи Валенски.

Новата mRNA технология е синтетична форма на естествен химически пратеник, използвана за инструктиране на клетките да произвеждат протеини, които са огледален образ на част от новия коронавирус. Тази технология учи имунната система да разпознава и атакува действителния вирус.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар