Проучване: Едва 22% от запитаните българи смятат, че като цяло изборите у нас са свободни и честни – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българите са сред нациите, които в най-малка степен чувстват, че страната им се управлява според волята на народа. Цели 74% смятат, че гласът им не се чува от управляващите. В това отношение не се наблюдава съществена промяна в последните няколко години. Българите традиционно са скептични за демократичната природа на управлението в страната.

Това са някои от резултатите от последното глобално проучване “Гласът на хората” (VOP), проведено от световната Асоциация “Галъп интернешънъл” в края на 2020 г. Проучването за демокрацията покрива 44 държави по света и около 42 000 пълнолетни граждани, като е представително за около две трети от световното население. 

Сходни са нагласите у нас и по отношение на свободата и честността на изборите. Едва 22% от запитаните българи смятат, че като цяло изборите у нас са свободни и честни, а 65% изразяват скептицизъм.

Макар и да не е на дъното на класацията, страната ни е сред най-критичните и по отношение на изборния процес. И на фона на Европейския съюз и на света като цяло българското общество силно се отличава в критичността си към управлението и провеждането на изборите.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар