Професор по право: Бюрокрацията ще убие генеративния AI

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Професорът по право в университета Санта Клара в САЩ Ерик Голдман прогнозира, че генеративният изкуствен интелект ще бъде удавен в “цунами от регулиране”, пише Gagadget.

Тази мрачна прогноза застрашава амбициите на технологични гиганти като Amazon, Google, Meta и Microsoft, които активно инвестират в създаването на машинно генерирано съдържание.

Според Голдман напливът от регулации и бюрокрация се движи от няколко фактора, включително страхове от нарушаване на авторски права и враждебност към големите технологии.

Компаниите се опитват да смекчат регулаторния натиск чрез инициативи като Консорциума за безопасност на изкуствения интелект в индустрията. Основната им задача е да спрат моделите от използване за генериране на сексуални или омразни сцени. Голдман обаче смята, че тези усилия са недостатъчни.

Той посочва множеството съдебни дела за авторски права, застрашаващи генеративния AI, както и поляризация в обществото и нарастващия скептицизъм по отношение на технологията.

Според Голдман днешните регулатори са далеч от благосклонността към интернет от 90-те години. Вместо да създадат гъвкава и балансирана структура на правилата, те обявяват “регулаторна лудост”, почти неограничена от съществуващите закони.

Професорът прогнозира, че поради “цунамито на регулирането” генеративната AI индустрия в сегашната си форма може да не оцелее. Големите компании вероятно ще се опитат да наложат лицензионни такси, за да намалят правните рискове, но това ще увеличи разходите и ще ограничи конкуренцията.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар