Професор-хидролог: Перник не може да се спаси, дори да валят тропически дъждове… Градът трябва да се изселва…

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Професор от Националния хидрологичен център, пожелал анонимност, се свърза с изданието ни, за да съобщи истината за Перник, която се прикрива от управляващите, в стремеж да получат още няколко месеца власт.

Според учения, ситуацията с Перник е абсолютно неспасяема, защото язовирът вече е паднал под “мъртвия си обем”, при това доста под него. И са необходими огромни количества вода, за да се запълни отново, каквито просто вододайната зона, дори при щедра природа, не може да осигури дори за 3-4 години. “Въпросът не е само в обема. За да се запълни язовирът, преди това трябва да се постигне определено ниво на обща влажност в района.

Нали виждате тази напукана земя, като в пустиня. Дори да намерим от някъде вода (например от проливни тропически дъждове), язовирът няма да се напълни, защото всичко ще потъне надолу. Първо трябва да възстанови структурата на коритото, то да стане пясък и почва, да се уплътни, и след това ще може да задържа вода. Проблемът на яз.Студена е, че е допуснато задържащата функция да се разруши.

Сега ще трябват години да “попива” вода, за да се възстанови…” – обясни професорът. Според него, средно голям град като Перник (100 хиляди души) изобщо не може да съществува в момента на това място. “Подобни градове се строят, където има вода и инфраструктура. Като я няма водата, този град просто е невъзможен. Трябва да се изселва. Перник има алтернативни водоизточници, за каквито говорят управляващите, но те си спестяват истината, че това са води, достатъчни за малките градове от времето на Средните векове. Да, подобно градче с 5 хиляди души и военен гарнизон, може да се поддържа от кладенци и пещери. Но не и индустриализирано селище, от типа на съвременен Перник”. Дори в да се построи нов канал от София до Перник и да се пуснат по него води от язовир Искър, отново нищо няма да се постигне, просто защото “Студена” не става за съхранение на вода, и трябват поне 2-3 години, за да се пригоди.

През това време всяка вода пусната там, ще се губи “като в решето”. Отделно и строителството на подобен канал или на нов язовир, е въпрос поне на 5-6 години, дори да започне веднага.

Катастрофата е неовладяема, рано или късно градът се въстане, просто там няма условия за живот, а хората са инвестирали в жилища, работа, социални контакти и пр. Ще видим първия воден бунт в Европа, но който и да дойде като ново правителство, просто ще трябва да изсели града и да търси къде да настани 100 хиляди души, твърди професорът.

4udoslav

източник: https://4udoslav.writeas.com/profesor-khidrolog-pernik-ne-mozhe-da-se-spasi-dori-da-valiat-tropicheski

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

2 comments

Вашият коментар