Проф. Александрова: Ще е тъжно, ако България се превърне в ендемична зона на Covid-19

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

При много повече инфектирани деца и необходимостта от болнично лечение също се увеличава. Ще бъде тъжно, ако България се превърне в ендемична зона (б.р-постоянно съществуване на заразна болест в някаква местност, в някакъв район) на Covid-19, в която вирусът намира много чувствителни хора, сред които може да циркулира и може да се променя. Много неприятно ще е, ако се допусне в световен мащаб да се стигне до вариант, който успява да избегне имунитета от всички варианти. Тогава ще говорим за нов щам на Covid-19. Това каза пред БНР проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН, като цитира заключение на научна публикация, базирана на проследяване на над 43 хиляди пациенти във Великобритания с „Алфа“ и „Делта“ вариант на коронавируса.

„Огнище от „Делта“ вариант сред неваксинирани общности може да натовари много повече здравната система, отколкото от „Алфа“ варианта на Covid. При „Делта“ варианта има два пъти по-голям риск за необходимост от болнично лечение“, обясни тя.

Според същото изследване за инфектираните с

По думите на вирусолог няма категорично виждане по въпроса дали клиничната картина при „Делта“ е по-тежка от тази при останалите варианти.

Проф. Александрова подчерта, че трябва да се подхожда гъвкаво при въвеждането на противоепидемични мерки.

„Мерките сами по себе си няма да свършат работа, ако хората не осъзнаваме колко сериозно е положението. При настоящата вълна има повече заразени деца, но няма данни, че „Делта“ вариантът предизвиква по-тежко заболяване при децата, но той се разпространява много по-бързо и затова броят на заразените е по-голям“, обясни тя.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар