Проф. Ангелов поведе Кантарджиев на предизборни обиколки – Избори – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сегашният екип на Министерството на здравеопазването забави темповете на ваксинацията. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС проф. д-р Костадин Ангелов, който заедно с пенсионирания от служебното правителство професор Тодор Кантарджиев посети градовете Дебелец, Елена и село Вонеща вода.

Ангелов даде пример със спирането на зелените коридори и повторното им пускане 24 часа по-късно с обяснението, че дават предимство на възрастните хора.

„Броят на ваксинираните граждани от тази група обаче не се е променил. Подобни залитания, включително и мотивационният клип, разпространен от Министерството на здравеопазването, в който самият настоящ министър изразява съмнения към ваксините, доведе до спадане на темпа на ваксинацията“, каза още водачът на листата на ГЕРБ-СДС. 

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че доверието трудно може да бъде възстановено, защото когато предишното правителство е работило за мерките за ограничаване на COVID, сегашният министър и неговата съветничка са обяснявали, че няма нужда да се удължава извънредната епидемична обстановка, че това е геноцид спрямо хората, а после са я удължили. Проф. Костадин Ангелов е категоричен, че подобни разнопосочни сигнали не водят до доверие сред хората.

Обстановката в България може да се опише с три думи-завист, омраза, реваншизъм. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев пред жители на великотърновското курортно село Вонеща вода. Той поясни, че не е ангажиран с политика, но коментира намеренията на служебното правителство за демонополизация на НЗОК.

„Обясненията, че с демонополизацията на Здравната каса ще се подобри финансовото състояние на здравните заведения, а българите ще могат по-добре да управляват парите си за здравеопазване, са само сладки приказки“, заяви проф. Кантарджиев, който в момента е консултант на Столична община по ваксинационния процес. По време на обиколката си във Великотърновска област заедно с кандидат-депутати от коалиция ГЕРБ-СДС през уикенда той беше посрещан изключително радушно от местните хора. По думите на проф. Кантарджиев мерките, които трябва да бъдат взети, е важно да са целенасочени. „Това не са затварянето и носенето на маски, а мерки за недопускане на „вносните варианти” на вируса“, подчерта той.

Според проф. Кантарджиев това може да стане с така нареченото секвениране на хората, идващи от чужбина чрез анализ на генетичния материал от PCR- тестовете. Специалистът подчерта, че е предложил тези превантивни мерки на сегашния министър на здравеопазването още на 21 май. Анализът може да покаже дали носителят на положителната проба е с британски алфа-вариант, който доминира в страната, или е носител на някои от другите – южноафрикански, делта-варианта от Индия или латиноамериканския.

По думите на проф. Кантарджиев към всички тях трябва да се подхожда с особено внимание. Специалистът посочи, че за такива анализи Центърът за заразни и паразитни болести се готви от три години. „Имам чувството, че в момента такива варианти има и може би скоро това ще бъде оповестено”, подчерта Кантарджиев.

В момента е най-важна ваксинацията, която трябва да обхване още по-голям процент от населението. За целта трябва да бъдат мотивирани и лекарите и здравните медиатори, тъй като лятото е най-доброто време за ваксинация. 

 

 

 

 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар