Проф. Андрей Пантев: Коронавирусът бележи Краха на Европейския съюз!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пандемии винаги е имало в човешката история, че и много по- лоши от коронавируса. Чумата е върлува из Европа на всеки 20 години, та чак до 18 век.

Според много историци, именно тия епидемии са довели до създаването на модерния свят – защото вследствие на тях част от аристокрацията е измряла, а друга – драстично обедняла. Този вирус ни показа, че неолибералният глобализъм е пълна фикция, много по-неприложима в проктиката от комунизма. Така проф. Андрей Пантев коментира актуалната световна ситуация.

Днешната коронавирусна епидемия свали маската и показа грозното озъбено лице на капитализма.

Отвореният и шарен свят, в който уж всички са равни, рязко, само за броени дни се превърна в егоистична битка за оцеляване, в която богати олигарси оздравяват за броени дни, а бедните изобщо не стигат до болницата. Това не е никак либерално, а още по- малко пък хуманно.

Витрината на Западния капитализъм – Европейският съюз, е на ръба. Все повече държави открито говорят за напускане на съюза, не само защото не са получили необходимата помощ от Брюксел. Оказа се, че ЕС няма еврокомисар по здравеопазването, но пък си има еврокомисар по военните въпроси. Европейската солидарност се разпадна. Всяка от държавите си забости границите и започна да се грижи за народа си по собствено усмотрение. Единствените страни, в състояние и с желание да помагат на други, се оказаха Китай, Русия и Куба. А европейските страни изведнъж забравиха че са глобалисти и бързичко се прибраха в националните си граници.

Революциите не се раждат от глада, а от назрялото огромното социално неравенство. В момента в България е същото. Преди епидемията бодяха очите пълните луксозни ресторанти в големите градове, километричните опашки по границите ни през почивните дни и по празници. Човек би си казал, че икономиката ни е в отлично състояние. Но в същото време медиите умишлено и платено избягват да показват обезлюдените села, бедните пенсионери, ровещите по кофите… Неслучайно повечето революции в човешката история са избухвали не в най-бедните страни, а в страните с най-голяма пропаст между бедните и богатите. Повечето от тези страни са били сравнително богати. Именно в бруталното неравенство и несправедливостта е закодирана жестоката същност на капитализма, категоричен е проф. Пантев. От самото си възникване преди 200 години, до днес тази система винаги е имала нужда от жертви, за да удължава живота си. Капитализма е система, която узаконява несправедливостта.

Има нещо изключително интересно, свързано с коронавируса. Също като холерата, Ковид-19 вилнее и поразява хората в градовете, където хората са много по-мобилни и глобализирани, без да засяга селата. Причината за агресията на този вирус е в начина ни на живот, който през последните 30 години рязко се промени- глобализира се с всички произтичащи от това неестествени и опасни последствия. Т.е.- в самата природа на този вирус е закодирано и решението на проблема.

През последните векове човечеството технологично напредна неимоверно много, но в духовен, в морален план не е мръднало и на милиметър. Все същите братоубийства, алчност, завист… Винаги е имало и добри, и лоши хора. За съжаление, изводите от историческите трагедии, като войни и бедствия, лесно се забравят и старите грешки се повтарят отново и отново. Това е проклятие за нас, историците.

Западният капитализъм, който през последните десетилетия мимикрира в някаква неолиберална форма, както и идеята за отвореното общество и глобализма… тия идеи няма да умрат с краха на днешния еднополюсен модел. Но днес стана безпощадно ясно, че тези идеи са фикции, неприложими в практиката, колкото и чудесни да изглеждаха, написани на хартия. Както днес по света има стотици миилони комунисти, без идеята им да е приложена в нито една държава… така ще е и с неолибералните глобалисти. Skandalno.net

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар