Проф. Анна Кръстева: Аргументите на ГЕРБ срещу вота на недоверие са смешни и неадекватни

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Защо вотовете на недоверие у нас са неуспешни, как се използват от политиците, състоятелни ли са аргументите на управляващите от ГЕРБ срещу допитването и др.въпроси ”Фрог нюз” зададе на проф.Анна Кръстева, преподавател по политически науки с практика у нас и в чужбина.
Този вот на недоверие, както и предишните неуспешни, ме отправят към един голям въпрос – гражданите категорично харесват този демократичен инструмент за контрол от страна на опозицията, но политиците не успяват да го употребят успешно. Нямам предвид да доведе до падане на правителството, а да промени нещо реално в политиките.
Настоящият вот е категорична илюстрация на тази полярност.
Повече от 50 на сто от гражданите одобряват и харесват инструмента “вот на недоверие”. Политиците обаче не успяват да се ползват от това адекватно.
БСП не улучи времето за вота – толкова го проточиха, че се загуби острието му. Внасят го в неподходящ момент, когато дори спорят със собственосто си социалистическо семейство на европейски терен. Темата за корупцията сама по себе си е значима.
Парадоксално е, че управляващите също не успяват да трансформират една критика към тях у нас и навън, която е основателна, в позитивна политика. Те не успяват да преобразят този вот така че да се конструират като отговорна политическа сила.
Двата основни аргумента, които използват управляващите са в зоната от смешното до неадекватното.
Първият е, че корупция има навсякъде.
Обаче това е вярно-невярно, защото едно е корупцията в Норвегия или Финландия, където може да има по 1 корупционен скандал на години и води до отгеляне от обществена дейност. Съвсем друго е у нас – тук корупцията е повсеместна практика. В други държави има напредък в борбата с този бич, а тук не мърдаме от последното място по борба с него.
Вторият е: „щом сме избраи от народа, не сме корумпирани“ и е още по-несъстоятелен от първия. Примерите за харесвани политици и обществени личности, но прокуратурата да има разследвания срещу тях, са много.
Което означава, че те могат да се харесват, но същевременно да газят законите.
И затова твърдя, че те може и да са избрани легитимно, но това не им дава право да си въобразяват, че стоят над законите. Никой няма право на корупция, избирателите не са делегирали това с вота си. Накратко, двата аргумента на ГЕРБ срещу внесения вот на недоверие за корупция са невалидни.
Но най-тъжното е, че у нас не се започва истинска политика на борба с подкупите, рушветите, шуробаджанащината и т.н. и няма желание за това. Законът срещу корупцията от години се бави и размотава, сега пак шикалкавят по него и въпреки критиките отвън, няма политическа воля за справяне с проблема.
Една ефективна политика за справяне с корупцията е електронното управление, което ще направи прозрачна работата на администрацията на всички нива. Но у нас само се говори и почти нищо не се прави, въпреки че над 2 млрд.лева са изхарчени за това. Ако се направи, ще бъде позитивен отговор на надеждите на гражданите, които искат реална борба с корупцията и конкретни резултати.


Източник: frognews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар