Проф. Аргирова разтревожи с разкритие за нова мутация и каза какво да правят болните – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Този вариант на вируса е изключително агресивен. През последните дни беше докладвано, че в централната му част има нова мутация, което обуславя по-голяма му инфекциозност и по-лесното заразяване на хората. Това каза по bTV вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ страната вече излиза от четвъртата вълна, но това се случва по-бавно. Според проф. Аргирова хората много късно търсят лекарска помощ, а нещата се развиват бързо:

„Получават нещо като грип, не се самоизолират, не се лекуват, след един ден получават задух, пневмония и стигат до реанимация. Призовавам пациентите, щом не се почувстват добре, веднага да потърсят медицинска помощ. В процеса на самолечение човек разнася вируса, заразяват се уязвими индивиди, а у нас ги има много, защото сме с ниско ниво на ваксинация срещу COVID-19“, каза вирусоложката и допълни, че този вариант на вируса е много по-смъртоносен за неваксинираните.

Проф. Аргирова отрече тезата, че ако нямаш реакция след ваксинация, значи не си изградил антитела. По думите ѝ организмът изгражда защита, дори без поява на някакво неразположение.

Тя препоръча на хората, които искат да проверят дали след ваксинацията са изградили антитела, да се тестват не по-рано от 3 седмици след завършена имунизация.

Вероятно до месец ЕС ще има положително становище за издаване на цифров сертификат за антитела, каза още проф. Радка Аргирова.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар