Проф. Асен Балтов: На предела сме, трябва да се затегнат мерките! Заведения и градини да затворят – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кризата е жестока. Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Заведенията трябва да затворят поне за 2 седмици. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. Това заяви в ефира на Българското национално радио директорът на УМБАЛСМ “Пирогов” проф. Асен Балтов.

“За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти”, обясни проф. Балтов.

В болницата има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция. Те са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на “Пирогов” ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.

“Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла”, поясни Балтов.

В момента в “Пирогов” са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с Covid-19 и 48 за реанимационни дейности.

“Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни”, смята още проф. Балтов и допълни:

“Според математическия модел пикът се очаква до две-три седмици и колко ще бъде плавен или висок, зависи от нас”.

“Проблемната партида на AstraZeneca е преминала през “Пирогов” в края на февруари и няма информация за проблеми и оплаквания извън нормалните локални реакции в първите 24 часа”, посочи още директорът на болницата.

По думите му Южноафриканският вариант на коронавируса е най-възможно да достигне до България.

“Там трябва да сме много подготвени и много сериозно да се прави карантиниране на всички, които идват от този континент. Както е британският за Европа, така е южноафриканският за Африка – той буквално се е “настанил”, над 95% от случаите вече са с този щам”, отбеляза още проф. Балтов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар