Проф. Балтов: Кацаров иска заличаване на болничния му лист от „Пирогов“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият шеф на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обяви, че министърът на здравеопазването се опитва да заличи листа за лечение, когато бил болен от коронавирус, издаден му от спешната болница. Стойчо Кацаров пък твърди за този лист, че е с фалшифициран подпис.

„Разбрах съвсем скоро, че е подал молба и иска да бъде заличен този болничен лист от досиетата и от НЗОК. Явно смята, че му се накърняват някакви права. Против съм това нещо да се случи“, казва Асен Балтов пред Нова тв.

Балтов смята, че подобно заличаване може да направи само лекуващият го лекар и болницата, от която е издаден листът. „Надявам се, че няма да го направят. Все пак тече и прокурорска проверка“, каза Балтов.

Той коментира и уволнението си от „Пирогов“, като каза, че не е политически обвързан.

„Явно това, че участвах в двата Щаба, се смята за политическо обвързване. Това явно е накарало министъра да реши, че един от хората, с които трябва да се разправи политически, съм аз. Същото се случи с проф. Кантарджиев, който беше пенсиониран. Към професор Ангелов атаките продължават досега. Удариха на камък с доц. Кунчев. С ген. Мутафчийски не могат да направят това, защото той не е подчинен на Министерството на здравеопазването, а на Министерството на отбраната. При мен явно имаха карт бланш да го направят“, коментира Балтов.

Той обясни още, че е имал възможност да отговори на доклада на НЗОК за тежки нарушения в „Пирогов“.

„Основанието за уволнението ми беше тежки нарушения и системно неизпълнение на служебните задължения като директор. Това беше след проверка на НЗОК – за хоспитализация на хора, прекарали COVID. Бях уволнен, но без да имам право да възразя на доклада. Министърът каза, че има безспорни факти и трябва да бъда уволнен“, обясни Балтов.

По думите му Кацаров бил приет в „Пирогов“ по пътека, която е обща за цироза и функционални нарушения на черния дроб.

„Със сигурност има лист, бил е в „Пирогов“, прегледан е, направени са му изследвания, подписал си е листа. Твърденията му, че не е подписал листа, отпаднаха. Дали е лежал и дали е искал да лежи – не знам“, обясни още Балтов и каза, че си е поставил трета доза от ваксините срещу коронавируса в „Пирогов“.

„Колегите ми предлагат вече да започна да работя на други места, но аз се въздържам засега, искам да видя как ще се развият събитията“, каза проф. Балтов.

Той не изключва напълно вероятността да влезе в битката на предстоящите избори, но казва, че „… на този етап не бих влязъл в политиката, защото обстановката е динамична и не е ясно какво ще се случи“.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар