Проф.Балтов: Медици, които по 24 часа обгрижват болни от COVID-19, трябва да получават повече пари

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По-големи допълнителни възнаграждения трябва да получат медицинските лица, които по 24 часа се грижат за пациентите с COVID-19. Това каза в ефира на „Неделята на NOVA” изпълнителният директор на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

 

Проф. Балтов призова хората, които проявяват симптоми като тези на COVID-19, да не прескачат личния си лекар и да не отиват директно в болница. Причината – ако дадат положителни проби за коронавирус, те биха могли да блокират дейността на цяло лечебно заведение най-малко за часове.

 

В момента в „Пирогов” са настанени деветима болни от COVID-19. Четирима от тях са интубирани и на апаратна вентилация. За останалите петима директорът на „Пирогов” каза, че се надява да бъдат изписани следващата седмица. Условието за това е дадат две отрицателни проби. Проф. Балтов увери, че реаниматорите се борят за всеки човешки живот до последно. И призова хората да не се поддават на паника и да не се превръщат в хипохондрици.

 

За никой медик не е приятно когато има смърт и пациента му умира. 4 души с коронавирус са интубирани в „Пиригов“ и още четирима са на лечение. За последните се надяваме да бъда изписани през следващата седмица с два отрицателни ПСР-теста. Със сигурност изписаните здрави, наистина са такива. Два отрицателни теста са категорични, заяви проф. Асен Балтов

„Надяваме се, че апаратите за обдишване ще помогнат на тежките случаи, но за възрастните хора е по-трудно, тъй като нямат такива съпротивителни сили. Не зависи от техника или лекарите, а от здравето на тялото’, каза още той.

„Към момента в България има достатъчно апарaти за обдишване. За това е важно да отсеем тежките случаи“, допълни проф.Балтов.

Директорът на „Пирогов“ призова да не си самовнушаваме симптоми. „Всеки от нас се страхува, аз също се страхувам“, заяви той.

„Пред Пирогов има фургон, през който да минат пациенти със съмнения, за да не се налага да затваряме цялата болница. Кой очаква да му се случи нещастието и ние мислехме, че сме подготвени“, разкри проф. Балтов.

„Никой от дарителите не е поставял условие, за да ни предаде средства. Имаме изисквания да похарчим парите с морал – за болните от коронавирус или за техника, която ги лекува. Благодарение на тези дарения, 2 милиона в средства и 500 000 лв. в материали, закупихме 22 респиратора, монитор и помпи към тях и много други неща. Благодарение на тези средства днес колегите ни работят мало по-спокойно“, коментира директорът на „Пирогов“.

Източник: epicenter.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар