Проф. Близнашки пред Dir.bg: Радев не може да оттегля указ, няма такава процедура, НС трябва да гласува

Проф. Близнашки пред Dir.bg: Радев не може да оттегля указ, няма такава процедура, НС трябва да гласува

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Няма такава процедура като оттегляне на указ. Румен Радев не може да го върне. Няма начин. Не може да се случи”, коментира за Dir.bg преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки по повод апела на лидерите на ПП-ДБ.

От коалицията обявиха за противоконституционно това, че техните номинирани министри в проектокабинета на ГЕРБ-СДС не са дали съгласието си и не желаят да бъдат гласувани в този състав на Министерски съвет. 

“Това са действия, които не подлежат на преразглеждане, не подлежат на оттегляне. Вече е късно президентът да прави каквото и да е. Процедурата не може да спре, тя продължава напред с гласуване на проектокабинета в Народното събрание”, обясни конституционалистът. 

Проф. Близнашки е категоричен, че няма нарушение на Конституцията номинираните, които не са дали съгласие, да бъдат предложени в състав на проектокабинет. Те могат да се оттеглят и да гласуват “против”, предлага единствения изход конституционалистът.

Изходът за нежелаещите да стават министри е тяхната политическа сила да не го подкрепи в пленарната зала, обясни още Георги Близнашки. “Това, което им остава на тях, е да гласуват “против”, нищо повече. Това е развръзката”, категоричен е експертът.

“Важна е волята на кандидата за министър-председател, в случая това е Мария Габриел. Тя е внесла списъка на министрите от бъдещото правителство и президентът е задължен да внесе указ с предложение в НС”, подчерта професорът, който беше и служебен премиер.

Ако се оттеглят и кажат, че не подкрепят предложения състав, всичко приключва и отиваме на избори, обясни още проф. Георги Близнашки.

Вижте и всичко от инфарктния завършек на политическия ден:

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар