Проф. Витанов: Новият антиCovid план е върху мои изчисления, Апокалипсисът не се отменя

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Част от новия Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 се базира на мои изчисления. Това призна математикът проф. Николай Витанов в предаването „Панорама“ по БНТ.

„От близо 2 години съм в този „бизнес“. Работил съм прекрасно с Националния оперативен щаб, знам, че проф. Мутафчийски, проф. Ангелов, проф. Кантарджиев и проф. Балтов са отлични медицински специалисти. Нямал съм проблеми с премиера Борисов. Трябва да се прави мултифакторен анализ. Индикаторът няма да са само интензивните легла, един от тях е заболеваемостта. Важен фактор са и медицинските специалисти. Може да имаме множество легла, но ако нямаме лекари и сестри, какво като ги имаме“, обясни той.Математикът уточни, че когато преди дни в поредната си прогноза за развитие на пандемията у нас е казал, че „апокалипсисът се отлага“, е имал предвид точно това, а не че се отменя.


„Отлага се, защото цяла седмица базовото репродуктивно число е под 1,3. Тоест нямаме експоненциално разпространение на заразата, която е силно разпространена само в някои области на България“, поясни Витанов.

„Гледам каква е смъртността – 75-80 души на ден, значи ако беше само Омикрон, тя трябваше да е малко по-ниска – 55-65, което показва, че Омикронът още не е доминантен и имаме примеси и от Делта варианта. Понеже смъртността пада, значи глиганът бяга през люцерната, но на големи скокове, без да я мачка съвсем“, добави професорът.

Той благодари на хейтърите, защото са направили нервите му толкова железни, че сега се оправя с огромни проблеми благодарение на тях.

Междувременно Регионалната здравна инспекция в Смолян издаде разпореждане за по-строги противоепидемични мерки, тъй като областта е в тъмночервената зона. Според заповедта се преустановяват посещенията в нощни клубове, пианобарове, дискотеки на територията на цялата област. Забраняват се също масовите мероприятия като фестивали, събори, фолклорни и други събития.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар