Проф. Витанов обяви положителен Covid рекорд в страната

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Математикът на закрития Оперативен щаб проф. Николай Витанов обяви положителен ковид рекорд в страната при направен в фейсбук профила му кратък обзор за пандемичната обстановка в България за 23 юни.

„Обстановката е спокойна. Даже имаме рекорд. Индикаторът за смяна на тренда в област Шумен падна толкова ниско, че вече е 115.6 пъти под критичната стойност. Ако успеят да го позадържат така, скоро докторите там ще се радват, ако имат регистриран и 1 случай на ден“, заявява математикът.По думите му базовото репродуктивно число днес е 0.799 т.е. заразата ще продължи да се свива до края на седмицата. Броят на активните случаи се очаква да върви надолу към 9 000 и да падне още. Така че здравната система се разтоварва.


Индикаторите за смяна на тренда са десетки пъти под критичната стойност, така че планиращите почивка в страната спокойно може да я карат, посочва още математикът:

„Например за страната е почти 25 пъти под критичната стойност. По морето е спокойно. Индикаторът за Варна е 37 пъти под критичната стойност, а за Бургас – почти 40 пъти под критичната стойност. Тъй че, който е там на почивка, ще си я кара спокойно.“

Витанов показва и европейската карта на риска за тези, които имат намерение да пътуват в чужбина и заключава:

„Обстановката е спокойна, англичаните имат известни проблеми, но ще се справят. Португалците се борят храбро и още се държат в зелената зона благодарение на мерките, които предприеха. Това е за днес, желая здраве и успехи и вируса да ви заобикаля.

 

Данните Единния информационен портал към полунощ в 7 области в страната няма нито един нов случай на инфекция – Шумен, Търговище, Силистра, Пазарджик, Монтана, Габрово и Велико Търново. 94 са новите случая на коронавирус или 0,8 процента от направените 11 151 теста.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар