Проф. Витанов пак избухна с прогнози за хода на войната и коронавируса – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прогноза за хода на ковид пандемията у нас представи и днес математикът проф. Николай Витанов. Той не предвижда усложнение на обстановката категорично до края на месеца. След това очакванията са променливи, тъй като времето постепенно се захлажда, а наред с това идват и сезонните вируси.

Ето какво е прогнозата му ден след старта на учебната година:„Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.


Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини продължават. Вълната си отиде. Стойностите на индексите падат. Хомеостазисът държи. Синята зона продължава да се разширява. Цялото Черноморие е добре. Всичко там е в синята зона от плана на МЗ. Туристическият сезон бе силен, както ви бе прогнозирано през пролетта. Добре е да имаш някой, който да може да ти каже, какво ще стане няколко месеца напред, нали така.

За процеса на засилена непредпазливост ще спра да пиша от утре. Но не забравяйте прогнозата: това не наруши хомеостазиса на системата и не се очакват особени проблеми през септември, до изборите и 10-дни след това. След което, небесният кръчмар ще почне полека да представя сметката.

Що се отнася до текущото състояние – вървим надолу. Вълницата е смазана.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 64. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 75 дни. До изборите и след това. Други очаквания – продължаване на прогнозата за стабилност на сценарий Празни болници за повече от 75 дни. Но нека да направи 75 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 101.92 на 100 000. Спада, както се и очакваше. Паднахме под 150 на 100 000. Това е добре. Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Вълницата грохна. Точно според прогнозите. И понеже прогнозите бяха точни, нито народът беше затворен, нито бизнесът спря, нито сезонът по морето пострада. Сезона по морето е силен, но вие, които четете тези сводки, никак не сте изненадани – това беше и прогнозата.

2. Общата обстановка – Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 168 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число – днес е 0.80. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива. Знаете – оттук нататък ще има разширявания и свивания. Този индекс е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

Днес – базово репродуктивно число под 1 – Ганьо – неефективен

За тази седмица

дни с число под 1.00 : 4

дни с число над 1.00 : 1

Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, умен, красив и безсмъртен балкански юнак.

Очаква се, ефективността на Ганьо бавно да расте. Та като дойде вълната и Ганьо почне да търси кой да му е виновен, вие му понапомнете как ефективността му бавно е почнала да расте още от началото на септември.

3. Проверката за суперпожар – няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната – 0.18

София-град – 0.16

Пловдив – 0.17

Бургас – 0.20

Варна – 0.13

По южните граници

Благоевград – 0.19

Кърджали – 0.09

Смолян – 0.24

Хасково – 0.23

Ямбол – 0.16

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение – 1.00

2. Над 1.00 – дифузно разпространение

3. Под 1.00 – дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Изобщо не се запали дифузното разпространение. Минахме добре през вълницата. Както видяхте, мерките спряха похода към дифузното разпространение. Демонстрира ви се какво е контрол на ситуацията на основата на математическо моделиране. Сега хомеостазисът на системата е заболеваемостта да върви надолу.

За страната, индексът е около 5.3 пъти под критичната стойност. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното все още отслабва. Мерките смазаха опита на дифузното разпространение да пламне.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 168 дни. Прогноза – ще издържи 180 дни.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 8 пъти под критичната стойност, Бургас – около 5 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.13. Тук – около 8 пъти под критичната стойност. Индексите имат ниски стойности.

Спокойно е. Болниците не са пълни. Областите по морето са спокойни. Добрич, Варна и Бургас са в синята зона. Приятна почивка и през септември.

За сведение – индексите в още няколко области

Перник – 0.16

Плевен – 0.21

Разград – 0.09

Русе – 0.21

Силистра – 0.22

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна.

Няма дифузно разпространение. Няма. Никъде.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 31

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

под 7% – заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 590

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Под 12%. Доста е ниско

Прогнозата за септември я знаете. Сценарий Празни болници ще е стабилен и през септември. Навреме наложените мерки прегазиха вълницата и вкараха системата в хомеосазис с намаляваща заболеваемост. Мерките се махнаха, но хомеостозисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий Празни болници през септември и да няма особени проблеми да изборите и около 2 седмици след това.

4. Проверка за тотален локдаун. Тотален локдаун ли? Ням-а-а-а-а. Писах ви – като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

6. Заключение от проверката – и днес, 168 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение полека отслабва. Индексите падат. Това е добре, много добре. В благоприятния сценарий сме. Прогнозата я знаете – септември ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят.

7. Днес – картата на риска. Ситуацията е добра. Има малко червено в западна България и в тези области трябва да сте малко по-внимателни. Но и те са се насочили към жълтата зона на тази карта. Учениците си тръгнаха на училище покойно, болниците са празни. Наслаждавайте се на спокойствието до изборите. После – за тези които не са забравили Game of Thrones

Winter is coming

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.“

Ексцентричната и доста спорна фигура на математика от БАН предстви и вижданията си за хода на войната в Украйна:

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар