Проф. Витанов прогнозира нов пик с висока смъртност

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост от COVID-19 се очертава формирането на тъмночервена зона в Западна България. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност. Това прогнозира математикът от БАН проф. Николай Витанов в коментар за оперативната обстановка в България за разпространението на пандемията в своя профил във Facebook.

„През лятото проблемите бяха по морето – там имаше голяма концентрация на хора. Върнаха се хората от почивка от морето и от Гърция, и проблемите се пренесоха в Западна България“, коментира математикът.

Той препоръчва на хората от Западна България и в Габрово, Сливен и Ямбол, да се пазят, защото разпространението на коронавируса там е дифузно и заболеваемостта не е малка.

„На картата на риска се вижда нещо, което ще нарека подвиг на хората от първа линия и на системите за превенция на разпространението на заразата – в София-град и Пловдив. Тези две области едва наскоро влязоха в зоната на дифузно разпространение и ситуацията се влошава бавно. Висят над пропастта София-град и Пловдив, но не падат в нея. По-скоро се наблюдава бавно спускане в пропастта“, коментира проф. Витанов.


Снимка: Официален Facebook профил на Николай Витанов

„Това ни държи, това предотвратява рязкото нарастване на броя на регистрираните нови случаи. За мен това е подвиг и затова казвам на всички, борещи се със заразата в тези две области – голямо браво, защото успявате да задържате разпространението на COVID-19“, допълва математикът.


Снимка: Официален Facebook профил на Николай Витанов

Той отбелязва, че друга интересна зона е Шумен – „остров в лилавото море на източна България“.


Снимка: Официален Facebook профил на Николай Витанов

„Натоварването на здравната система се очаква да се увеличава много плавно. Тя се справя и това е успокоително, но не бива да се забравя великият закон за преминаване на количествените изменения в качествени – ако натискът продължи дълго време, системата може да бъде натоварена до критични нива и да поддаде. Ще стане ли това ще ни кажат моите приятели хейтърите, на които съм оставил дългосрочните прогнози и прогнозите с числа“, добавя проф. Витанов, след което се обръща към „хейтърите“:

„Аз съм от менторите, драги хейтъряги. Още ли не сте разбрали, при кого някога съм учил на запад нелинейния анализ на времеви редове. Та ми е много весело, че си мислите, че като ида на запад, някой ме учи на нещо. Бяха тия времена преди 25 – 30 години. Между другото, отлични специалисти има не само на запад, но и на изток. На мен винаги ми е било приятно да си говоря професионално с тях. Това ще направя и сега. Математическата социална динамика се развива много бързо и вие виждате какво може тя на примера на тези анализи и прогнози“.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар