Проф. Витанов: Тежкото иде след Йордановден – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Щом като не е влязъл до Никулден, той няма време да влезе и да стане доминантен до Коледа и Нова година. Все пак му трябва някакво време, като влезе в държавата да се развихри и да измести текущия вариант, който е достатъчно агресивен и няма да се даде толкова лесно. Ще му трябват 2-3 седмици.“ Това прогнозира за навлизането на Омикрон варианта на коронавируса у нас математикът проф. Николай Витанов от Института по механика при БАН пред БНР.

Витанов очаква проблемите с Омикрон да дойдат януари, а Делта вариантът да отслабва. „Проблемите ще дойдат след Ивановден, след Йордановден.“ Според математика не бива да ни успокоява това, че новият вариант протича по-леко.

„Той може да нанася по-малко поражения, но понеже може да атакува повече хора за единица време, смъртността пак може да е по-висока.“

При по-малко от 2 хиляди нови случая на ден дифузното разпространение у нас спира, числото може да падне още до празниците, отбеляза проф. Николай Витанов. В края на годината той прогнозира около 1000 нови случая на ден, а при смъртността „ще са над 50-60-70 починали на ден числата по Нова година“.

„Спазването на мерките е разковничето за борба с тази пандемия“, напомни  Витанов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар