Проф. Георги Дюлгеров: Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух – Култура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух, няма значение от каква националност са.

Това каза пред БНР проф. Георги Дюлгеров, сценарист и режисьор на новия български филм “Записки по едно предателство”. “Проблемът за предателството и за прошката, за роба и за свободния човек. Това са проблемите, които се разглеждат във филма. Те са актуални и днес, но имат друго изражение в наши дни“, коментира той и изказа мнение, че днес с националната идея популистки се спекулира.


Най-важното за една нация е нейната култура, заяви режисьорът и уточни:

“Моят идеал е българската култура – език, изкуство, образование. Това е важното!”.

Проф. Георги Дюлгеров сподели, че още от годините, когато е бил студент, е смятал, че “Записки по българските въстания” на Захарий Стоянов е една от големите български книги:

“През 1985 г. щях да правя филм по сценарий на Боян Папазов, базиран на тази книга. Тогава този филм не стана, но в мен остана да тлее желанието да се занимавам с тази материя”.  

Филмът “Записки по едно предателство” е екранизация на “Записки по българските въстания” и следваме много точно Захарий Стоянов, подчерта режисьорът.

Накрая Захарий Стоянов разказва как той не е бил предаден. Това е много важно за мен, защото не мисля, че може да се слагат такива клишета, че българите сме предатели. Не, робският дух е предателски!”, категоричен беше проф. Дюлгеров.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар