Проф. Даниел Вълчев песимист за съставянето на кабинет: Вървим към избори

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Не съм голям оптимист – не защото не ми се иска, а защото не виждам сериозни основания да се случи създаването на правителство. Това заяви проф. Даниел Вълчев, бивш вицепремиер и настоящ декан на Юридическия факултет, в ефира на bTV.

„Няма как да се състави правителство без участието на ГЕРБ, ДПС или „Възраждане” – това е аритметика, не е трудно да се сметне. Какъв вид говорене, ритуални танци биха могли да притъпят говоренето от преди изборите – трудно е да кажа.

 

Вървим към „симулакрум” – нещата уж са същите, но само симулират това“, категоричен е той.

 

По думите му както ГЕРБ, така и „Продължаваме промяната” казват „няма да изкарваме тежката артилерия, ще представим един професор, няма да има коалиционно споразумение”: „Не съм оптимист, по-скоро вървим към избори – не е страшно, ние 40 години и отгоре се стремяхме да имаме демокрация, с хубавите и нехубавите ѝ страни.“

 

Според него „Демократична България” е добре да се разкачат от ПП, от гледна точка на ГЕРБ.

 

„Имаме две тенденции: едната е „омръзна ни от Борисов, време е за промяна”, другата – „вижте кой идва, не е ли по-добре да имаме стабилно управление, защото другите не знаят на кой свят са?”, смята той.

 

„Мнозина, поне от говорителите, напоследък споменават за възможността за прекрояване на конституционния модел у нас – виждат президентът начело на нещо такова. Това е процедурно и политически сложно.

 

Румен Радев също започва да губи подкрепа, и това е нормално. Идеята, че президентът може да седи над партиите, да ги побутва и нахоква, като той остане с бели дрехи – това е неправилна идея“, каза още проф. Вълчев.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар