Проф. Дарина Григорова: Кризата показа, че пазарната икономика не работи

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Кризата показа, че пазарната икономика е гола“. Това каза пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател по руска история от СУ „Св. Климент Охридски“.

Според нея малко хора се замислят за причината за тази ситуация, в която се намира светът, защото медицината не може да бъде бизнес.

„Видяхме кой прати лекари в Италия – Куба. Тази страна има ли нещо общо с пазарната икономика, а каква медицина има – защо? Тези реални причини се скриват, а се надгражда паника и някакви фантастични проекти за нов свят. Но той светът отдавна е променен, просто ние не го забелязахме,“ отбеляза тя.

Тя заяви, че в България не сме подготвени за коронавируса, защото сме сринали социалната държава.

По думите на проф. Григорова има илюзия, че ще има суверенност, но тя е заради „общия протокол“, по който всички общества реагират на тази криза – има еднаквост в действията, по които се реагира, и еднаквост в паниката.

В предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ тя коментира, че остава нагласата за търсене на външен враг и в тази криза.

„Европа би била силна само с Русия и европейските държави рано или късно ще го разберат“, каза тя и даде пример и със САЩ, където коронавирусът е наричан „китайски вирус“.

Проф. Григорова посочи интересно структуриране на информационната политика в Русия в кризата с коронавируса, като обясни, че новините за ограничения и забрани ги съобщават кметът на Москва Сергей Собянин и премиерът на Русия Михаил Мишустин, а не президентът Владимир Путин.

„Това е тънък психологически ход“, коментира тя добави, че по този начин двамата политици ще понесат и негативите за това, „че са тормозили, във всякакъв смисъл на думата, хората“, а не президентът Путин.

 

Източник: epicenter.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар