Проф. Доброслав Кюркчиев: Ваксините против COVID-19 пазят от смърт

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Страшни ли са ваксините, че да бягаме от тях? Изводите са, че не са страшни. Категорично всички данни досега показват, че ваксините срещу COVID-19 предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване, заяви проф. имунологът Доброслав Кюркчиев. Със заразата нещата са по-зле. С времето ваксините не пазят толкова от зараза. Но наличните ваксини категорично, според всички данни, пазят от хоспитализация и смърт, което трябва да ни интересува, добави специалистът.

Има смисъл децата да се ваксинират, за да могат да посещават училище. Децата не боледуват тежко, има и изключения, разбира се. В масовия случай няма драма да се ваксинират децата, добави той пред Нова телевизия.

 

Той смята, че ако се стигне до заразяване и леко прекарване на инфекцията, това не е проблем. „Проблемът с коронавируса е неговата непредсказуемост. При голяма част, които не очакваме да има проблем, се създава такъв. Ако наличните ваксини ни пазят от тази непредсказуемост, от тези тежки протичания – аз смятам, че това е добър вариант”, посочи проф. Кюркчиев.

 

Според неговите наблюдения той обясни, че хората се страхуват от РНК ваксините, генетичните препарати. „Смятам, че част от хората ще приемат с повече доверие една традиционна ваксина. Аргументацията, че са нови, измислени сега, която не е вярна, няма да бъде адекватна към тази ситуация. Някакъв контингент би приел някаква по-традиционна ваксина”, обясни проф. Кюркчиев.

 

Ваксините срещу коронавирус под формата на хапче и спрей, той коментира така: „Дали този начин е по-ефективен – ще видим. Така или иначе назалните спрейове в носа имат плюс, че действат локално. Няма данни все още дали ще има ефективно действие. Перорални ваксини има – начинът на постъпване на антигена може да бъде най-различен. Не можем да кажем предварително, че хапчето ще е по-добро от ваксината, която се инжектира.

 

По думите му ваксинацията трябва да бъде доброволен процес и по никакъв начин не трябва да има задължителен характер. „Бих препоръчал третата доза на всеки. Нямам някакви опасения от ваксините. Според мен те не са страшни, дори напротив – считам ги за полезни”, заяви той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар