Проф. Желев: Откакто Неофит не ръководеше Църквата, тя се разбуни като кошер

Проф. Желев: Откакто Неофит не ръководеше Църквата, тя се разбуни като кошер

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Това е една голяма загуба за българката православна църква, бих казал за целия български народ, защото той беше безспорно светла личност на фона на всичко онова, което наблюдаваме в политическия, светския и духовния живот в България”.

Така богословът проф. Иван Желев коментира пред БНТ кончината на Българския патриарх Неофит.

“За съжаление, наистина в последните години, и особено в последните месеци той не беше в състояние да ръководи църквата, както би трябвало и както правеше – с умения, със своята благост, със своя такт, със стремежа си никого да не обиди и всеки да бъде задоволен в своите добри стремежи, а не в своите лоши амбиции. Но, за съжаление, някои хора злоупотребяваха, особено откакто вече от няколко месеца той не ръководеше Църквата, видяхме какво стана и как се разбуни като кошер всичко, защото някои хора си позволиха неща, които не са позволени за обикновения мирянин, пък какво остава за църковни водачи…  Но той ще остане в историята на БПЦ като добрия, като усмихнатия, като изключително надарения патриарх”, заяви проф. Желев.

След смъртта на патрираха трябва да се спре изборът на Сливенски митрополит, защото приоритетната задача е още утре да се избере наместник на Светия синод, който да води заседанията, а след това – в рамките на три месеца, да бъде избран новият български патриарх, каза богословът. Трабва да се спре и изборът на епископи, заяви Желев. 

По протокол погребението на Неофит трябва да се насрочи от наместник-председателя на Светия синод, който в четвъртък ще изберат митрополитите. Според богослова, траурната церемония може да се забави няколко дни. 

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар