Проф. Ива Христова: Нигерийският вариант на COVID-19 е по-вирулентен

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За първи път от месеци само за денонощие положителните тестове с COVID-19 надхвърлиха 3000 души. Ваксините, които пристигнаха в България,бяха изчерпани буквално за дни. Всичко това става на фона на обещанието следващата седмица Европейската агенция по лекарствата да одобри още една ваксина – тази на “Янсен”. Защо въпреки ваксинацията обаче започваме отново да се катерим по стълбицата на заболяемостта?

“Ръстът на случаите на заразени с коронавирус е в световен мащаб, не само в България, като ние стоим доста по-добре от редица европейски страни. Влиянието на различните варианти на вируса има значение, но спазването на мерките не е от по-малко значание”, това каза пред Nova news проф. Ива Христова, зам.-директор на НЦЗПБ.

Специалистът потвърди, че мутациите са много, нигерийският вариант се разпространява по-лесно, но има и повишена вирулентност и това го прави по-опасен. Също така при този вариант болестта протича по-тежко, като възрастовите характеристики се запазват, както и половите – мъжете и по-възрастните са по-застрашени.

“Ваксината на “Янсен” се е изпитвала с една и с две дози, но по-принцип е по-добре с две дози, защото по-дълго се задържа, но и при една доза има една добра защита”, информира проф. Христова.

Тя е категорична, че ваксините на “Астра Зенека” са много ефективни и последните изпитвания потвърждават това.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар