Проф. Ива Христова: 10 дни по-строги мерки не са достатъчни

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Десет дни по-строги мерки са едно добро начало за ограничаване на заболеваемостта, но не съм убедена, че те ще са достатъчни. Това каза пред БНТ вирусологът проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

“Очакванията са да задържим нивата, които имаме, да не преминават над 4 000 и това да даде глътка въздух на болниците – известно намаляване на потока болни към тях и по възможност да се задържи тази тенденция, за да слезем на 3 000 заболели на ден”, обясни проф. Христова.

“Въпросът е да достигнем платото и да започнем да сваляме тази вълна”, допълни тя.

“Всяка следваща вълна, която наблюдаваме, е по-силна от предишната – една беше пролетта, есента беше много по-силна и към момента надминахме и втората вълна”, отбеляза проф. Христова.

Според нея това е свързано с мутациите на вируса – онези предимства, които той натрупва за по-лесно приспособяване и по-лесно размножаване.

“В момента това се дължи само на британския вариант, но и другите, които са по-опасни, чукат на вратата”, предупреди проф. Христова.

По думите ѝ, за да “изпреварим” вируса, трябва има масирана имунизация.

“Това ще предпази и от заболеваемост, и от разпространението на вируса и на неговите бъдещи мутации”, добави тя.

Проф. Христова потвърди, че от секвенираните у нас щамове над 95% са британски вариант и в страната няма засечени щамове, които се считат за по-опасни.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар