Проф. Иво Христов: С настоящия политически и икономически модел сме обречени на посредственост

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Прости рецепти за решаване на сложни проблеми няма, но първата крачка е тяхното адекватно и действително осъзнаване”.

Това каза проф. Иво Христов на среща с граждани в Силистра снощи.

Той гостува в дунавския град по покана на колегата си в парламента Стоян Мирчев, народен представител от района, за да представи книгата си „Пред пепелището на нестаналото българско общество”.

Събитието, инициирано от местната структура на социалистите, подобно на премиерите на книгата досега в други градове, препълни залата в хотел „Denube”.

Това стана повод проф. Христов да коментира, че очевидно книгата попада в ниша, в която има търсене на истината.

„Въпреки огромното многообразие от информационни източници все повече хора искат да разберат какво точно ни се случи, как стигнахме дотук, какво стана, че днес младите хора на Силистра ги няма, а населението на града от 78-80 хиляди е намаляло до приблизително 30 000 жители”, посочи социалният учен, след което резюмира логиката на 30-годишния преход, която нарече „логика на сриване”.

„Безкръвен преврат, който върна България от първия в третия свят. Разкъсани вериги на солидарност, разпад на всички социални връзки, демографска катастрофа, която удря гръбнака на българската цивилизация. Това е „несъстоялото се българско общество”, обясни проф. Христов.

Той каза, че България се управлява от клептократска класа, а българския капитализъм описа като „периферен, компрадорски и държавно клиентелистки”.

„Примитивната структурата на българската икономика няма нужда от сложни хора, следователно няма нужда от развито образование, а като няма развито образование, защо да има здравеопазване?”, попита реторично анализаторът.

Според него корупцията е сърцевината, екзоскелетът на тази система, затова борбата с нея ще бъде само на думи и никога на дела.

Това устройва и евроатлантическите „партньори”, защото откраднатите пари са в техните банки.

Той бе категоричен, че със сегашния политически и икономически модел, ние сме обречени.

„ Спешно трябва да се разбере, че този модел не може да се реформира, трябва коренна промяна”, каза проф. Христов и даде съвет да се мисли критично, защото на всеки политически цикъл българинът бива лъган по един и същ начин с поредния „спасител” – цар, бодигард…а сега очакваме третия.

Той не вижда България извън Европа, но смята, че ЕС, окупиран от европлутокрацията, не е мечтата на европейските народи. “България трябва да се пази да не бъде „опърлена от геополитическия огън”, подчерта геополитическият анализатор и очерта световните процеси в отговор на въпроси от залата.

Китай ще има най-големия военноморски влот към 2025 година, прогнозира проф. Христов.

Според него голямата война не ни е подминала.

“Сирия е важна като точка, защото на нейна територия се сблъскват интересите на геополитическите сили.

В морето пред Сирия се намират най-големите открити газови находища – „Левиатан” и „Давид”.

Който ги контролира и владее, може да обърне световните енергийни баланси, допълни той.

Ако не беше руският маньовър, днес сирийската територия щеше да бъде щаб квартира на Ислямска държава.

“Ракетният обстрел срещу Сирия на 14 април устройва всички”, каза проф. Христов и го нарече “добре режисиран спектакъл, от който всички са доволни”.

По думите му Русия показа железни нерви и с минимални усилия постигна висок резултат, от който печеливш е руският военнопромишлен комплекс, който обяви, че ще доставя ракетни системи С-300 на Сирия.

Тръмп също печели, демонстрирайки действия срещу руснаците, тъй като той е обвиняван в зависимости от Кремъл.

“Въпреки че суровия резултат от т. нар. Арабска пролет бе руинирането на три от ключовите държави – Сирия, Египет, Ирак, които застрашаваха съществуването на Израел, рекапитулацията никак не е благоприятна за тази страна.

От стратегическа дълбочина плътно до Израел се настаниха мощни геополитически фактори като Иран, Турция и, разбира се, Русия с всички произтичащи от това последици.”, обясни проф. Христов.

Стоян Мирчев допълни, че войната на петродолъра срещу света ще продължи да покачва напрежението в региона.

“Въпреки широко разпространената заблуда, че битката е кой да контролира най-големите находища в Близкия изток, залогът е различен.

Всъщност, който контролира най-големите запаси за въглеводороди в света, той ще наложи своята валута като резервна в света.

Точно това се случва със САЩ през последните 60-70 години”, обобщи той

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар