Проф. Илчев за КСНС: Удар с разперена длан, срам е да не поканят председателя на смесената комисия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заседанието на КСНС при президента, посветено на интеграцията на Северна Македония, приключи след близо 6-часов диспут. Ексклузивен коментар за Dir.bg веднага след изявлението на държавния глава направи един от членовете на българо-македонската комисия, която преговаря от три години. Проф. Иван Илчев бе категоричен, че е срамота на това заседание да не е поканен поне председателят на комисията – проф. Ангел Димитров. Той определи резултата от консултативния съвет като „удар с разперена длан“ и не скри, че не е разочарован, защото не е имал и кой знае какви очаквания от събирането на политиците. 

– Какъв е Вашият прочит на резултата от КСНС, проф. Илчев?

– Честно казано, аз не видях нито един специалист по македонските въпроси, който да участва в тези разисквания. В тези разисквания участваха политиците. Но това, че си политик, не значи, че си специалист във всички сфери. Такъв беше само Апостол Карамитев навремето – беше „специалист по всичко“. 

– Представители на смесената българо-македонска комисия не бяха поканени на заседанието?

– Това е политическо събиране, но е срамота, във всеки случай, след като три години ни търкалят по медиите непрекъснато, срамота е председателят на комисията поне да не бъде поканен.

– Чухте ли нещо ново в позицията ни?

– В решението на КСНС няма никакви срокове. Няма никакво изискване за гаранции за това, което искаме. Често казано, за мен това е удар с разперена длан. 

– А дали не беше предназначен този отговор на натиска, на който сме подложени?

– Ако е отговор на натиска, това няма да удовлетвори никого.

Проф. Иван Илчев пред Dir.bg за Македонския въпрос: Нямаме морков, който да размахаме пред магарето

– Отново се говори за коридор №8, за жп линия, а Вие в наше интервю преди време казахте, че Скопие няма изгода от този транспортен коридор.

– Той е много хубаво да се направи този транспортен коридор, но въпросът какъв е стимулът за Македония. Доколко той е стимул. И всъщност, би могло да се говори за напредък, ако сега правителството на Северна Македония и Народното събрание у нас приемат в бюджета за тази година, да речем, 100 милиона за работа по коридор №8. Ако не го приемат сега това, то остава за след две години, на практика, най-рано, да започне изграждането.

– Не чухме нищо за историята, а само за правата на македонските българи?

– Да, нищо за историята. А и по-добре, да Ви кажа, от моя гледна точка.

– Очаквахте ли да няма консенсус?

– Не, не съм очаквал след декларацията на Народното събрание и нееднократните правителствени декларации, не очаквах да има някакви противоречия.

– Какво е Вашето обобщение за резултата от КСНС?

– Аз мога да дам отговор, но не е редно да го давам по медия, а в приятелски разговор. Но така или иначе, не вярвам от този консултативен съвет да излязат някакви реални резултати. Не е заявление, което посочва в каква посока би трябвало да вървим. 

– Останахме на същата стъпка, нито една напред, нито една назад?

– Реално, да, но това зависи и от партньора. Не можем ние да правим стъпките непрекъснато, а партньорът да не прави нищо, Северна Македония имам предвид.

– Вас притеснява ли Ви нещо в това посещение в Скопие на нашия премиер?

– Малко се учудих на съветника му по външнополитическите въпроси. В подобна ситуация не е прието по-големият участник, с позиции в ЕС, да отива на посещение, не е редно. Те искат нещо от нас, а не ние от тях. Би трябвало да се изчака – те да дойдат и да кажат за какво става въпрос.

– Не сте разочарован от решенията на КСНС?

– Не съм имал очаквания, за да бъда разочарован.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар