Иска Баева

Проф. Искра Баева: Новата българска държава започва от 3 март 1878 година!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Много съм учудена от факта, че изобщо се повдига темата за националния празник 3 март и да се сменя. Учудвам се и за начина, по който се интерпретира 3 март като руски празник. Кой в Русия чества 3 март? Кажете ми… 3 март е български празник, защото това е датата на създаването на новата българската държава, с усилията на българите.

 

Да, те са подпомогнати отвън, и от Русия, но без българското участие нямаше да има и външна помощ. Това си е български празник и това, че срещу него се води война от русофобска гледна точка на политическо ниво, е просто липса на стратегическо мислене. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ историкът проф. Искра Баева.

„3 март е опората, на която съществува българската държава. Реално българската държава е изградена тогава – 3 март 1878 година. Тази модерна българска държава, в която сме днес. Това е началото и ние би трябвало да градим върху тази традиция, защото този празник е изцяло български, защото ни кара да помним българското усилие. Всичко, което следва след 3 март 1878 година, е последица. И 6 септември е последица – какво ще съединяваме, ако не си се освободил преди това. И 22 септември – как ще обявиш Независимост, ако нямаш държава преди това. Всички действия – и съединението, и независимостта, двете Балкански войни, Първата и Втората световна война… Всичко това остава в историята като България, защото имаме 3 март. Днес трябва се гордеем и с нашите успехи, и с пораженията, ако искаме да имаме достойно съществуване в съвременния свят. Аз забелязвам и нещо друго – желанието на политическите сили и движения да присвоят успехите, но да се дистанцират от неуспехите. Но националното съзнание включва и едното, и другото. Неуспехите понякога са по-полезни от успехите, защото от тях се правят изводи. Изобщо никога през ума ми не е минавала мисълта, че може да излязат политици и да говорят против 3 март“, коментира още Баева.

„Имам чувството, че политиците живеят само в днешния ден, а перспективата им е само до следващите избори. Липсва им много по-дългосрочна стратегия, която да насочва държавата напред. Дори и те да не управляват през следващия мандат, ще бъдат там като политици, ако искат да градят една по-устойчива тенденция за развитието на страната“, допълни гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар