Проф. Кантарджиев: През март ще знаем ще има ли пик на заразата за изборите – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако не се спазват мерките, неправилно носене на маски, до края на месеца системата отново ще бъде натоварена. Това коментира в студиото на Би Ти Ви проф. Тодор Кантарджиев.

Март месец ще разберем дали да очакваме пик на заразата по време на изборите, допълни той.

Кантарджиев обясни, че британският щам е по-прилепчив – за 5 минути можем да се заразим. Затова маските на обществени места не трябва да са с клапан, защото той не пази околните. А дистанцията трябва да бъде малко по-голяма по време на контакти с хора на обществени места.

По думите на Кантарджиев сега се извършва т.нар. секвениране, при което търсим не само британския, а и бразилския и южноафриканския, които може да променят хода на лечението. Предстои да се види кой щам върви, за да не се получи някоя българска мутация, посочи специалистът.

Тодор Кандарджиев изрази и своето мнение относно българската ваксина. По думите му България има традиции във ваксините – български учени са създали ваксините за дифтерия и детски паралич. Но не е чак такъв оптимист, че ще имаме скоро българска ваксина. Той обаче е убеден, че ваксините ще помогнат много и при тази зараза, което е важно за здравомислещите. И допълни и вече има хора, които бързат да се ваксинират, но те не са така силно викащи както тези, които са против имунизацията

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар