Пламен Киров

Проф. Киров: Радев е готов със състав на служебен кабинет. Ще бъде различен от предишните

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
„От президентството са готови със състав на служебен кабинет. Със сигурност ще бъде по-различен от предишните. Кирил Петков и Асен Василев няма да бъдат в служебния кабинет“, заяви в ефира на БНТ конституционалистът проф. Пламен Киров.

„Служебният кабинет няма да разследва, да търси вини, няма да се занимава с нищо друго, освен с това да гаси пожари и да разрешава кризи. То ще бъде едно антикризисно правителство“, смята той.

 

„Големите сили излъчват гравитация, докато при малките партии трябва да се правят големи пазарлъци, за да се стигне до решения. Затова и мандатът е без срок. Не можем да оставим обществото да живее в несигурност. Конституцията не е договор между самоубийци, тя трябва да служи на обществото“, заяви проф. Киров.

 

„Президентът няма срок за мандата, но трябва да изпълни Конституцията и да разпусне парламента, както и да насрочи изборите в неделен ден. Това трябва да съобрази Румен Радев“, обясни той.

 

„Изобщо не е необходимо да бъде удължаван мандатът на този парламент, за да приеме каквото и да е важно нещо, те имаха достатъчно много време да приемат важните неща, но не го сториха“, категоричен бе бившият конституционен съдия, според когото отдавна е било ясно, че КЕВР ще остане без ръководство.

 

„Не може да се продължава мандатът на едно Народно събрание, в зависимост от това, че то трябва да избере ръководител на КЕВР. КЕВР ще има ръководител, това е бившият председател Иван Иванов, така пише в закона за енергетиката“, добави проф. Киров.

 

„Президентът проявява едно завидно хладнокръвие и търпение по отношение на еквилибристиките на партийното ръководство на БСП. Едно е ясно, че най-вероятно след приключване на тази сага с третия мандат, президентът ще поиска от Конституционния съд да доизясни процедурата, за да е ясно на политиците какво трябва да правят, тоест Конституционният съд трябва да създаде една инструкция, така че те да не могат да злоупотребяват с процедурата“, разясни той и допълни, че „начинът, по който подхожда БСП, в крайна сметка последната капка ще прелее чашата“.

 

Според него БСП и „Демократична България“ са огледални образи и са най-заинтересовани да има правителство, докато от „Продължаваме Промяната“ по-скоро искат да отидат на избори.

 

„Това е най-краткият мандат на парламентарно излъчено правителство в последните 31 години, и единственото, което си е отишло от власт с вот на недоверие“, добави проф. Киров.

 

Той изрази мнение, че ако бъде върнат мандата в петък, президентът ще разпусне парламента в понеделник или вторник и ще насрочи избори на 2 октомври.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар